Samarbete med flera andra livsmedelsföretagare på ön bäddade för framgången i lördags, på en stor ölfestival i Stockholm. Snausarves ”Söirli drank” utsågs då av Beer News till årets bästa nya öl under 2024.
– Vi var elva nominerade. Det här är bland det största man kan vinna i Sverige. Vi är väldigt överraskade och ännu lite i chock – det här känns som ett kvitto på att det vi gör är rätt, säger Nina Schultes som driver bryggeriet tillsammans med sin man Kalle Andersson.
Ölet med dragning åt det sura fruktigt aromatiska hållet och med gotländsk flirt i sitt namn släpptes på Systembolaget i april.
– Vi har några hundra liter kvar men det mesta är redan sålt, säger Nina Schultes och berättar om samarbetet med andra företag på ön.
Hallon från Stenhuse gård har använts av Boge bränneri till en au de vie.
– Vi fick dranken, som är som en tät puré och sylt utan socker, som vi jäst ölet med. Det är väldigt mycket kärnor i den som ger ölet karaktär. Malten är från Sigdes i Rone, vi har använt vit emmer från Gutekorn, och odlat egen jäst, säger Nina Schultes.
Nu är planen att släppa en ny syrlig öl under året, med förhoppningen att gårdsförsäljning av alkohol ska bli tillåtet lagom till sommaren.
– Vi vill ha fler besökare till vår pub och lära ut mer om syrlig öl och höja statusen överhuvudtaget. Jag hoppas att utmärkelsen ska hjälpa till att sätta Gotland på mat- och dryckeskartan för fler, säger hon.