Sommaren 2016 semestrade tonåringen Ola Carlberg tillsammans med sina föräldrar på Gotland. När de en dag vandrade på norra Gotland fick han något i ena skon. Ett silvermynt.
Fyndplatsen kan inte fastställas exakt, men Ola Carlberg tror att myntet hamnade i skon när de vandrade i Hellvi. Fyndet lämnades in till länsstyrelsen, som sände det vidare till Riksantikvarieämbetet för bedömning.
Myntet är i mycket gott skick. Frånsidan pryds av ett kors med bokstäverna pacx (fred). På framsidan finns en kronad byst. Av präglingen framgår att myntet är från William I:s tid, mer känd som Vilhelm Erövraren. Myntet är därmed från tiden 1066-1087.
För fornfynd från tiden före 1850 gäller att de tillfaller upphittaren, men om de består av guld, silver, brons eller annan legering finns en skyldighet att erbjuda staten att lösa in det.
Riksantikvarieämbetet har efter granskningen av myntet värderat det till 2 500 kronor. Ämbetet har även bestämt att det ska placeras i Gotlands Museums samlingar.
Lika stor belöning får inte en gotlänning som lämnat in ett silvermynt som hittades i en sandlåda i Eskelhem. Myntet såg mycket gammalt ut. Det lämnades till länsstyrelsen som lät Riksantikvarieämbetet titta närmare på det. Efter granskningen stod det klart att myntet är en modern kopia som används av lajvare, en så kallad crux-penning. Det har inget marknadsvärde, och staten är inte intresserad av att lösa in fyndet.