Det är en imponerande syn som möter en. Efter nedfarten till Brucebo, i början av Själsövägen, bor Liselott och Mats Eriksson. Varje år, när december månad är kommen, är det en sak som är given: ljusslingorna är uppe och hela deras trädgård lyser upp mörkret runt deras tomt.
– Det är lite mysigt. Och det känns behövligt under den här perioden på året som är allra mörkast, säger Liselott Eriksson.
Ljusskådespelet sträcker sig från huset, med slingor längs fasaden och ljusdekorationer på taket (en tomte och hans rensläde är placerad vid skorstenen), till strax utanför trädgårdens staket. Intill vägkanten står den kanske mest iögonfallande installationen – en stor lönn som lyser upp likt ett fyrverkeri på nyårsafton. Trädet är täckt med en ansenlig mängd ljusslingor.
– Det är totalt 7,5 kilometer av ljusslingor, men det finns plats för fler. Kanske nästa år, om svärsonen vågar ta sig så långt upp, säger Liselott.
Till skillnad mot övrig belysning, och alla andra juldekorationer på tomten – får ljusslingorna på trädet sitta kvar året runt.
– Trädet har vi jobbat med i två år. Så man får bygga på efter hand, och så länge ljusen får vara kvar. Det har varit andra träd i närheten som varit nära att falla över det i den hårda blåsten.
Utöver detta har ett par granar, tujor och andra buskar prytts med ljusslingor i olika färger. Och då har vi inte ens nämnt flaggstången, som toppats med en stor stjärna.
Paret på Själsö har hunnit hålla på med detta i över 15 år, sedan barnen bodde hemma och var små. Så antalet dekorationer har liksom byggts upp under tid. Och inget år är helt detsamma eftersom ljusskällorna har begränsad livslängd, och byts ut efter hand.
– Man får ta en sak i taget, det kostar ju en del att köpa in.
Det här året, som exempel, blev det inga ljus längs med staketet – den slingan hade gett upp, visade det sig när man packade upp allt inför uppsättningen i år.
Liselott Eriksson berättar att inköpen vanligtvis sker efter julen, när man kan hitta belysning och annat för ungefär halva priset.
– Det är väl mitt råd om man vill börja med det här. Och att vara strukturerad särskilt när man tar ned allting, att man lägger slingorna i påsar som man märker upp med var de ska sitta.
Med tanke på det höga elpriset just nu, måste man ju undra om det här inte kostar skjortan?
– Det får vi se, när räkningen kommer. Men jag tycker inte att det har märkts så stor skillnad på vår elräkning för de här månaderna, under alla år.
Det mest krävande är ändå flaggstången som måste läggas ned för att få dit alla ljusslingor. Trots det brukar det ta ynka två dagar att få upp allt i trädgården, med viss hjälp från släktingar och bekanta.
– Det ska vara färdigt till första advent. Vädret är oftast samma varje år: ganska regnigt och blåsigt, haha.
Paret är stora julentusiaster överlag, men det är främst på framsidan av huset och i trädgården som ljusslingorna får träda fram.
– Det lyser ju verkligen upp, hade vi inte haft det här hade det varit nästan becksvart häromkring. Jag vet att det är många i närheten som uppskattar det, särskilt dem som bor längre ner på vägen och som kör här förbi varje dag, säger Liselott Eriksson.
Och på Väskinde skola, där hon jobbar i skolbespisningen, är hon en kändis, tack vare sitt julbelysta hem.
– Elever kan komma fram och säga att de vet var jag bor. Det är lite kul.