Här är öns enda kvalitetssäkrade hästverksamhet

Suderbys gård är Gotlands första kvalitetssäkrade hästverksamhet. "Vi är stolta över vad vi gör", säger Gerd Jansson som driver företaget tillsammans med sin man Leif.

Gerd Jansson tillbringar många timmar i Suderby gårds ridhus. Runt 100 elever går i ridskolan som nu blivit kvalitetsmärkt.

Gerd Jansson tillbringar många timmar i Suderby gårds ridhus. Runt 100 elever går i ridskolan som nu blivit kvalitetsmärkt.

Foto: Elisabet Andersson

Sjonhem2020-08-09 07:30

Gerd Jansson är långt ifrån den första i familjen som driver verksamhet på Suderbys i Sjonhem, gården har funnits i släkten sedan 1600-talet. Men, hon är den första kvinnliga arvtagaren och nu har hon fått verksamheten kvalitetssäkrad.

– Det är väl bra att ha ett bevis på att man uppfyller alla de här kraven. Vi var femma i landet och först här på Gotland, säger Gerd Jansson.

 Sedan en tid tillbaka har hästverksamheter möjlighet att blir SMAK-certifierade och få en kvalitetsstämpel på att de driver sin rörelse på ett bra sätt. Certifieringen heter "Kvalitetsmärkt hästverksamhet" och bygger på de lagkrav som finns när det gäller hästhållning och arbetsmiljö samt klimat och miljö. Certifieringen är framtagen av flera hästorganisationer i samarbete med SMAK, ett företag som erbjuder en rikstäckande certifieringsverksamhet. Efter att Suderbys skickat in en ansökan fick de göra en omfattande egenrevision. Därefter fick de besök av representanter från SMAK som kontrollerade att gården uppfyllde alla krav. Uppföljande kontroller görs sedan vart tredje år.

– De tittar på massor med saker. Det kan vara stallmiljö, hur dräktiga djur hanteras, djuromsorg – till exempel när hovslagaren har varit här och vad han gjorde – och om man har en smittskyddsplan, säger Gerd Jansson och bläddrar i en pärm full med papper kring certifieringen. Hon fortsätter:

– Det handlar också om klimat och miljö, som hur man hanterar ensilageplast till exempel.

Suderbys är certifierade för fem olika verksamheter; ridskola, utbildningsverksamhet, inackordering, tävling och avel. Kvalitetsmärket finns redan på hemsidan, men skylten som ska sitta på stalldörren har ännu inte kommit på plats, det var bara en vecka sedan den kom med posten. Gerd Jansson hoppas kunna dra nytta av certifieringen i sin marknadsföring, även om det kan dröja ett tag innan folk förstår vad det innebär.

– I förlängningen kan det vara en konkurrensfördel, till exempel vid upphandlingar.

– Framför allt är kvalitetsstämpeln bra gentemot Grönt centrum som ju har sin hästutbildning här, säger Leif Jansson.

Paret Jansson på Suderbys gård är glada över att ha blivit kvalitetsmärkta även om de hittills inte har pratat så mycket om det. 

– Min mamma säger att man inte ska förhäva sig. Men ibland ska man nog det för vi är stolta över det vi gör, säger Gerd Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!