Det är liv och rörelse i stallet hos Rolf Gardell i Sjonhem, trots att det ännu dröjer två månader innan de 15 000 värphönsen är på plats. Innan dess ska inredningen monteras, och för närvarande arbetar den tyska tillverkarens personal febrilt med att få alla bitar på plats. Allt ser ut som en gigantisk Meccano-byggsats.
Montörerna arbetar så fort de kan, för skärpta EU-regler har ökat efterfrågan på ny inredning. Äggproducenter i hela Europa står i kö. Hos Rolf Gardell skulle egentligen hönsen ha varit på plats den 15 december, men på grund av långa leveranstider får han vänta tills i mars.
Med den nya inredningen får hönsen fri tillgång till hela golvytan. Ovanför finns värpreden i två våningar, med sittpinnar och utfordring.
- Alla äggproducenter inom EU får från 2012 samma regler som Sverige redan haft i tio år, förklarar Agne Turesson.
Agne Turesson är den tyska firmans återförsäljare i Sverige. Anläggningen i Sjonhem blir den andra i landet av den här modellen.
Miljöprövning
Medan inredningen monteras på plats skriver Rolf Gardell på en ansökan om nytt tillstånd för verksamheten.
Den nya inredningen gör att antalet höns i stallet kan öka från 8 000 till 15 000. Gården har flera stallar, och totalt kommer man att ha cirka 50 000 värphöns när alla investeringar är gjorda.
Det är så mycket att tillstånd krävs från både länsstyrelsen och miljö- och hälsoskyddskontoret.
- Själva stallet är det inget problem med, men jag måste redovisa allt omkring, som till exempel hanteringen av gödsel, berättar Rolf Gardell.
För Rolf och Mona Gardell började den här satsningen med en katastrof. På morgonen den 26 februari förra året rasade taket ner över halva gårdens nyaste stall. Cirka 5 000 värphöns dog, men ingen människa skadades.
Med hjälp av försäkringsbolaget har stallets tak byggs upp och förstärkts, och försäkringen har även täckt produktionsbortfallet. Den nya inredningen måste dock Rolf Gardell stå för, och han räknar med totalt satsa omkring fyra miljoner kronor.
"Det är tufft"
Förra veckan drabbades äggproducenterna Bengt och Marie Frölich vid Bringes i Vänge av en liknande katastrof. Under omslaget till töväder rasade hönshusets tak in.
- Allt vad jag gått igenom passerade revy igen. Jag vet hur jobbigt Bengt och Marie har det just nu, säger Rolf Gardell som lång tid efter takraset hemma på gården hade svårt att prata om händelsen.
- Man bär det inom sig länge, tillägger han.
Hos Rolf Gardell förstärktes taken till den här vintern. Men som en extra gardering har han skaffat en "takräv" - en genial konstruktion som hyvlar av snön som sedan lätt ramlar ner på en hal presenning.
- Den funkar jättebra, säger Rolf Gardell och pekar på taken över gårdens alla hönshus. Alla är så gott som fria från snö.