I fjol var det som om de gotländska baggarna var gjorda av rent guld, för inte mindre än två rekord sattes. Först på 68 000 kronor för en bagge och strax därpå slogs rekordet när bagglammet Frej klubbades för 72 000 kronor.
Björn Eriksson var lördagens auktionist. Han hade relativt höga förväntningar på årets auktion.
– Det har kommit in en hel fina djur här och det har kommit en hel del köpare från fastlandet som vill köpa baggar. Och även många gotlänningar. Vi hoppas att alla som vill köpa en bagge ska kunna göra det också, säger han.
Fjolårets höga slutpriser på auktionerna tillskriver Björn Eriksson de internationella gästerna som trissade upp slutpriserna.
– Då hade vi några danskar här som var vilda i att bjuda. Och auktioner är ju så att är det två som bjuder mot varandra kan det sticka iväg. Men målet här hos oss har alltid varit att det ska finnas en bagge för alla.
Baggauktionen handlar å ena sidan om att köpa djur. Men kanske lika mycket är det en samlingsplats för intresserade och en arena för umgänge.
– Baggauktionen har funnits sedan 40-talet. Är man intresserad av avel med lamm, då kommer man hit och träffar likasinnade. Man ser besökare som går omkring och bubblar och snackar med varandra, det är fantastiskt roligt.
En bagge drog till sig extra mycket intresse inför auktionen – Gissle Hilmer. Agnes Bergkranz Wickman har fött upp honom och årets auktion var hennes första sedan hon startade 2014.
Anledningen till det stora intresset för baggen var att den fått högsta betyg i riksbedömingen inför auktionen.
– Vi har aldrig tidigare varit med på en riksbedömning med en bagge och det är även första gången vi är med på en auktion. Allt är väldigt nytt, säger hon.
Agnes Bergkranz Wickman började utveckla sin besättning 2014. Sedan dess har den växt långsamt och innehåller idag tolv tackor. Målsättningen är att ha 15. Nyckeln till framgången tillskriver hon sin mentor Lotta Niklasson.
– Hon har betytt allt. Hon har hjälpt oss med hur vi ska tänka och vilka baggar vi ska satsa på. Utan henne hade det inte gått.
Totalt såldes 42 ungbaggar. Medelvärdet för gamla baggar blev 9 500 kronor. Bland ungbaggarna blev värdet desto högre: 14 476 kronor. Dyraste baggen blev Roland Pettersson på Hamres bagge "Hamre Snickers" för 42 000 kronor. Tidigare nämnda Gissle Hilmer gick för 41 000 kronor.