Takraset start på miljonsatsning

Ingenting blir sig likt efter en katastrof. För Rolf och Mona Gardell i Sjonhem innebar taket som rasade in över 8 000 höns starten på en satsning på flera miljoner kronor.

Väntans tider. För fyra månader sedan rasade taket in över 8000 värphöns. Nu är taket åter på plats och Rolf Gardell väntar på ny inredning.                                          Katastrofen i Sjonhem har vänts till en storsatsning på flera miljoner kronor.Foto: Tobias Wallström

Väntans tider. För fyra månader sedan rasade taket in över 8000 värphöns. Nu är taket åter på plats och Rolf Gardell väntar på ny inredning. Katastrofen i Sjonhem har vänts till en storsatsning på flera miljoner kronor.Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Sjonhem2010-06-22 04:00
- Jag har aldrig tidigare gråtit så mycket, berättar Rolf Gardell om chocken efter att taket hade rasat in över 8 000 värphöns på gården i Sjonhem.
Snart fyra månader efter katastrofen är han åter fylld av optimism, och sett i backspegeln tycker han att man trots allt hade tur i oturen den där morgonen den 26 februari:
- Raset inträffade strax efter halv sju, bara 20 minuter innan de första anställda brukar gå in och plocka ägg. Tänkt om taket hade rasat över dem. Den tanken har snurrat i mitt huvud om och om igen.
Men ungefär 5 000 värphöns dog under taket, och halva det 2 000 kvadratmeter stora stallet - gårdens nyaste från 1991 - blev obrukbart.

Visste om faran
- Vi hade hört på nyheterna hur tak på många håll gett vika för snön och rasat in. Vi skottade på alla våra, och var mest oroliga för de äldre stallen, de som min pappa byggde på 60- och 70-talen. Att det nyaste skulle ge vika trodde vi aldrig, berättar Rolf Gardell.
Rolf Gardell är övertygad om att de byggnormer som gällde på 1990-talet ställde för låga krav på takkonstruktioner. Två meter mellan takstolar som täcker hus med enorm golvyta duger inte.

Försäkringen täckte
Rolf Gardells försäkring täckte inte bara kostnaderna för ett nytt tak, ny ventilation och nya elledningar, utan även produktionsbortfallet som raset medfört.
- Försäkringsbolaget erbjöd till och med psykologhjälp, men det har räckt med deras handläggare Micke Thorén. Han har varit som en kurator för mig, säger Rolf Gardell.

Ny inredning
Konjunkturen för äggproducenter är bra för närvarande, så Rolf Gardell bestämde sig snabbt att satsa trots att han är i den åldern då det börjar bli dags att trappa ner. Den här gången får stallet en helt ny inredning. Byggd i etager ger den nya inredningen större golvyta och därmed kan antalet höns i stallet öka från 8 000 till 15 000. Men Rolf Gardell får vänta på den inredning han beställt från Tyskland.
- Det är ett enormt tryck på tillverkaren. Hela EU håller på att ställa om till produktion med frigående höns, så jag får vänta till i oktober, berättar han.

Satsar dubbelt upp
När monteringen startar är nio personer sysselsatta i sju veckor innan hela inredningen är på plats.
- Den 15 december ska hönsen vara på plats, och de första äggen produceras i januari, säger Rolf Gardell.
Investeringen kostar cirka två miljoner kronor. Men Rolf Gardell kommer att satsa ännu mer, i den halvan av stallet som höll för snön.
-Vi kommer att byta till modernare inredning även där. Men inte just nu, för jag klarar inte att investera mer för tillfället, säger han.
Men även den delen utbyggd kommer gården att ha cirka 50 000 värphöns.

Cirka 160 tak rasade under snömassorna i vintras. Många ras inträffade 15- 28 februari. I den genomgång Boverket gjort redovisas antal ras efter byggnadstyp: 36 djurstall, 35 lager, 18 industrier, 17 idrottshallar, 8 skärmtak, 7 ridhus, 4 garage, 4 affärer, 3 skolor, 3 växthus, 2 skjul, 1 hotell, 1 museum samt 11 byggnader av annan typ.

I nästan alla fall gällde det stora byggnader med stora spännvidder mellan de bärande delarna. Enligt Boverket är det mest troliga att snön bidrog till att visa brister som redan fanns i byggnaderna. Bland annat har kontroll av dimensionering vid projektering, och även kontroll i samband med bygget, varit dålig.

Två tredjedelar av taken som rasade var yngre än 30 år.
Fakta: Boverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om