Världsstjärna till Sjonhem

- Det finns absolut lösningar på alla problem. Det menar världskändisen Tobbe Larsson, som på söndag har uppvisning och undervisning för hästintresserade gotlänningar på Suderbys gård i Sjonhem.

Gotlandsrusset. Hästartisten Tobbe Larsson tycker att russet förtjänar mer uppmärksamhet för dess unika historia, och bekantar sig med Bella i ridhuset i Sjonhem.foto: rolf jönsson

Gotlandsrusset. Hästartisten Tobbe Larsson tycker att russet förtjänar mer uppmärksamhet för dess unika historia, och bekantar sig med Bella i ridhuset i Sjonhem.foto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Sjonhem2010-05-08 04:00
250 biljetter tog slut direkt. Ytterligare 180 platser har ordnats fram i ridhuset i Sjonhem till söndagens clinic med hästkännaren Tobbe Larsson.
Från shower världen över, bland annat med egna nummer i europaturnerande Apassionata, till tv-program från Hovstallet i Stockholm och serien Ponnyakuten, kan steget verka långt till hästmänniskor på den gotländska landsbygden. Men Tobbe Larsson månar om de små sammanhangen, där grunden till människans relation med hästen utvecklas.
- Publikkontakten här ger mer inspiration än på arenor som Wembley med strålkastarljus i ögonen. Jag håller fyra till fem undervisningsshower per år där jag träffar folk som kan fråga vad de vill och jag utvecklas också av det.
Evenemanget på söndag är ett privat initiativ av hästägaren Anna Möllerfors, vars företag sponsrar genomförandet.

"Dålig kommunikation"
- Jag har märkt att det är vanligt med dålig kommunikation mellan häst och människa och det här kan vara ett sätt att göra något åt det, hoppas Anna Möllerfors.
Utgångspunkten för Tobbe Larsson kan sammanfattas med att det inte finns några "dåliga" hästar, det är människan som genom sitt agerande skapar problem. Grundläggande är också hur man ser på sin häst, som en "pryl" man militäriskt ska bestämma över eller som ett flockdjur där relationen bygger på ömsesidig respekt och tillit.

"Små signaler räcker"
Under cirka två timmar på söndag kommer han att visa prov på hur han arbetar med de 3 av sina 14 hästar han tagit med till ön. Han kommer också att konkret visa hur svårigheter som publiken frågar om kan lösas.
Problem med att lasta hästen i en transport är vanligt återkommande.
- Det gäller att hitta orsaken till att hästen reagerar som den gör, den finns oftast i omgivningen. Och små signaler till hästen räcker, man behöver inte skrika. Sen är det inte fel att berömma sin häst med smek, godis och uppmuntrande ord. Men klappa den inte hårt, det kan upplevas som en bestraffning.
När Tobbe Larsson uppträder med sina frihetshästar används inga andra hjälpmedel än rösten och kroppsspråket. Ofta enbart det sistnämnda, när rösten drunknar i ljuden runt omkring. En liten rörelse med axeln kan räcka som signal.

"Ponnyakuten"
Han säger sig inte kunna "tala" med hästar, och tror inte att någon kan det. Däremot kan han tyda deras kroppsspråk och dra slutsatser av det. Hästens ras spelar ingen roll, det är samma språk. Och grunden för samspelet är densamma, oavsett vilken inriktning man har tillsammans.
Härnäst gör Tobbe Larsson 17 nya program av "Ponnyakuten". 1 200 hästungdomar har sökt för att under två veckor bo på hans gård i Skåne med sina hästar och få hjälp att lösa svårigheter.
Alla åtta som var med i den förra programomgången reste hem med lyckat resultat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om