"Vi kan prata om framtiden igen"
En vecka efter att taket rasade ner över 8 000 värphöns vid Åkre i Sjonhem har ägarna röjt undan förödelsen och börjat blicka framåt.Nu orkar Rolf Gardell berätta om katastrofen.
Strax efter halv sju på morgonen rasade ett 1 000 kvadratmeter stort tak in i ett av hönsstallarna där 8 000 frigående värphöns fanns. Orsaken är ännu inte fastställd. Man vet inte heller exakt hur många av hönsen som dog, men beräknar det till minst hälften. De klämdes fast under taket, vilket la sig som ett U över stallets inredning när det släppte från nocken men hängde kvar i ytterväggen.
Rolf Gardell är i dag trots allt tacksam över att det skedde så tidigt på morgonen.
- Personalen brukar börja vid sju med att plocka ägg som hamnat på golvet i just det stallet. Tänk vad som hade kunnat hända då!
Bär foder i hinkar
Fem personer arbetar på gården. Produktionen fortsätter, om än i något begränsad omfattning. De hönor som överlevde takraset har flyttats till den andra sidan av skiljeväggen som delar byggnaden på längden. Där fanns lika många höns och den delen är intakt, förutom utfodringsautomatiken. 1,5 ton foder bärs nu varje dag in till hönsen i hinkar.
Ser framåt
- Det är fortfarande svårt att förstå att detta hänt. Men den första chocken har lagt sig och vi kan prata om framtiden igen. Tack vare all hjälp och allt stöd kommer företaget att överleva, tror Rolf Gardell.
Han är tacksam och rörd över att många har hjälpt till. Inte bara försäkringsbolagets representant som snabbt kom till gården och ordnade så att ett byggföretag inom ett par timmar hade börjat det tidskrävande arbetet med att lyfta undan takplåtarna. Först i onsdags kväll var alla bråte borta.
Blommor och bullar
Även vänner och bekanta har hjälpt till, och syskonen som tog ledigt från sina jobb.
- Jag hade inte trott att så många skulle bry sig. Vi har till och med fått blommor från en kollega på fastlandet. Och en kväll kom en granne med bullar. Utan stödet hade det varit svårare att gå vidare.
Driftsstopp och återuppbyggnad, förutom inredning, täcks av försäkringar. Även psykologhjälp ingår. Men Rolf Gardell tycker att vetskapen om det är en trygghet som än så länge räcker.
- Jag har ältat och tänkt att jag kunde gjort mer. Jag har gråtit mycket. Men vi har skottat snö från taken och gjort riskbedömningar. Stallet byggdes 1991 och taket var inte klent, så ingen förstår varför det gav vika.
En teori är att kylan försvagat materialet. Förhoppningsvis ska skadebedömningen, som görs nästa vecka, ge svar. Därefter kan en plan för återuppbyggnaden göras.
Målet är att hönshuset ska vara i drift igen i september.
Bengt Gardell startade kycklingproduktion på Åkre i Sjonhem 1958.
Sonen Rolf med hustru Mona övertog "Gutekyckling" 1976.
2001 omvandlades driften till äggproduktion.
40 000 frigående höns värper 1 miljon ägg i månaden. Levereras till medlemsägda Kronägg.
Sonen Rolf med hustru Mona övertog "Gutekyckling" 1976.
2001 omvandlades driften till äggproduktion.
40 000 frigående höns värper 1 miljon ägg i månaden. Levereras till medlemsägda Kronägg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!