Stall isolerat efter fall av herpes

Två hästar i ett stall i Träkumla har fått herpes. Nu går veterinären Viktoria Sporre ut med information för att minska spridningsrisken.

Hästarna på bilden har inget med artikeln att göra och är fullt friska.

Hästarna på bilden har inget med artikeln att göra och är fullt friska.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SJUKA DJUR2019-04-14 14:22

Det var för lite mer än en vecka sedan som Viktoria Sporre konstaterade att en häst i Träkumla hade drabbats av herpesviruset EHV, även kallat abortvirus. Bara några dagar senare visade det sig att ytterligare en häst hade smittats. Därför har man nu valt att isolera stallet.

– De kommer att vara isolerade tre veckor efter febertoppen. Men det är viktigt att få fram att det inte är någon farlig smitta. Oftast ger den bara luftvägssymtom men problemet med den är att den kan orsaka aborter för dräktiga ston, säger Viktoria Sporre.

Det virus som hästarna har drabbats av är ett luftvägsburet virus av typen EHV-4. Oftast ger det bara vanliga förkylningssymtom, men som Viktoria Sporre nämner finns det även en risk att viruset kan orsaka plötslig kastning, utan andra symtom hos dräktiga ston.

LÄS MER:Befarad kvarka isolerar stall

Samtidigt framhäver hon att EHV-4 inte ska misstas för den neurologiska formen av viruset. Den är allvarligare och har tidigare i år orsakat dödsfall bland hästar på fastlandet.

När det kommer till det virus som nu har upptäckts på Gotland så menar Viktoria Sporre att hästägare kan hjälpa till att minska risken för spridning. Detta genom att se över stallhygienen samt tänka på hur man förflyttar sina hästar mellan platser.

– Anledningen till att detta upptäcktes tidigt var de noggranna djurägarna som tog tempen på sin häst, säger Viktoria Sporre.

Detta är viruset

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om