Ovanligt många gotlänningar är just nu sjuka. Förkylningar och influensor slår hårt mot arbetsplatser och tömmer förskolor och skolor på barn. För de allra yngsta är RS-virus riskabelt, som kan slå hårt mot andningsvägarna.
Sett till folkmängd toppar Gotland just nu antalet konstaterade fall, där flest prover tas på små barn. RS-virus, yttrar sig som en kraftig förkylning, har också konstaterats hos flera i 70 till 80-årsåldern. Folkhälsomyndigheten varnar för att utvecklingen, om den följer de senaste årens bild, kommer att ligga på en fortsatt hög spridning under hela februari.
Även när det gäller vinterkräksjukan ligger Gotland i topp. Sett till folkmängd hade Gotland första veckan i februari flest konstaterade fall. Totalt sett i landet sjunker antalet positiva provsvar, men flera landsting rapporterar om utbrott på sjukhus och vårdinrättningar.
– Vi har haft ett utbrott på korttidsenheten. Sen har det varit spridning på ett par avdelningar på lasarettet, men det är överstökat nu, säger smittskyddsläkare Sven Montelius.
Smittspridningen på Visby lasarett, där både personal och patienter drabbades, var resurskrävande.
– Det kräver mer personal när vissa sköter om de som har vinterkräksjuka. Man vill inte ha samma personal till alla patienter i sådana lägen, säger Sven Montelius.
Inom sjukvården gäller symptomfri 24 timmar innan man går tillbaka till jobbet. För den som i sitt arbete hanterar livsmedel är 48 timmar regel.
Under första veckan i februari ökade spridningen av influensa i hela Sverige och Gotland hör just nu till de värst drabbade delarna. Årets influensavaccin visade sig vara sämre än vanligt, vilket har medfört att även vaccinerade personer insjuknat.
– Det har varit sämre effekt och vaccinet stämde inte med det virus som sedan kom, konstaterar Sven Montelius.
Folkhälsomyndigheten råder nu att insjuknade personer i riskgrupper får den vård som Läkemedelsverket rekommenderar.
På torsdag kommer nästa rapport från Folkhälsomyndigheten. Läget på Gotland har förvärrats ytterligare.
– Det är många som har haft influensan sista veckan, säger Sven Montelius.
När det gäller samtliga tre sjukdomar är mörkertalet stort.
– De flesta ligger hemma och kämpar med sin infektion utan att bli provtagna. Det är bara toppen på ett isberg vi ser vid provtagningar, säger han.