Under veckan kommer sjukvårdschefen Cathrine Malmqvist och sjukvårdsdirektören Maria Dalemar att lämna ett förslag till hur beroendet av hyrsjuksköterskor ska minskas. Ett stopp för hyrpersonal kan leda till ett minskat antal vårdplatser på lasarettet.
– Vi tror inte att vi kan ha lika många vårdplatser öppna, säger Cathrine Malmqvist.
Vilka avdelningar det gäller, och hur många avtal med hyrsjuksköterskor som ska avvecklas, kan hon i dagsläget inte svara på.
– Vi diskuterar ett eventuellt stopp för hyrpersonal med vissa undantag. Ett totalstopp för hyrpersonal kan vi aldrig ha, men vi måste minska beroendet, det är vi alla överens om, säger Cathrine Malmqvist.
Det råder brist på sjuksköterskor även på fastlandet och eftersom det är svårt att rekrytera har regionen fram till nu löst personalbristen genom att hyra in både sjuksköterskor och läkare.
Vissa av de kontrakt som upprättats med inhyrd personal kan nu komma att brytas.
– Det är lite olika beroende på hur kontrakten är formulerade, säger Cathrine Malmqvist.
Hur den befintliga personalen ska klara den ökade arbetsbelastningen är ännu inte löst.
– Det blir en utmaning men vi har fortfarande i uppdrag att bedriva en god vård. Det går inte att tulla på, säger Cathrine Malmqvist.
Den 7 april är ett samverkansmöte inbokat mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivaren.
– Facket och arbetsgivaren måste ha en diskussion om arbetsbelastningen, säger Therese Annas Jung, Vårdförbundets avdelningsordförande på Gotland.