Från den 1 september uppstår en vakans vid vårdcentralen i Hemse, då en av ST-läkarna slutar. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar var lönen inte avgörande för att läkaren tackade nej till regionens erbjudande om en fast tjänst.
– Nej, av personliga skäl passade bäst för läkaren att ta en tjänst i Stockholm. Han har trivts bra i Hemse och jag hoppas att han med tiden kommer tillbaka. Vi har haft en bra dialog, säger hon.
GA berättade i juni om löneförhandlingen med de båda ST-läkarna, som efter avslutad utbildning var erbjudna tillsvidareanställning i Hemse. Region Gotland erbjöd 74 000 kronor i månadslön. ST-läkarna ville ha ytterligare 8 000 kronor. Förhandlingsläget oroade personalen i Hemse, som i ett brev till sjukvårdsförvaltningen ansåg att ST-läkarnas löneanspråk ”ligger i nivå med vad man bör ha på glesbygdsort i allmänmedicin i Sverige”.
Nu är löneförhandlingen avslutad för den ST-läkare som valt att stanna i Hemse.
– Vi gjorde en liten justering, säger Maria Dalemar och berättar att regionens erbjudande om 74 000 kronor höjdes med en tusenlapp.
Maria Dalemar påpekar att en förhandling om anställning handlar om mer än bara lönen.
– Vi måste se till hela innehållet i erbjudandet, vilket uppgifter som ligger i tjänsten och vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Diskuterar man bara lönen finns en risk att det leder till en låsning.
Med en vakans kan behovet av hyrläkare i Hemse öka.
– De kan behövas vissa veckor. Men läget ser ändå bra ut i Hemse. Vi har förstärkt så att vi har två handledare och hoppas att vi kan tillsätta fler ST-läkare, säger Maria Dalemar.
Vid vårdcentralen Visby Söder stannar en ST-läkare kvar efter utbildningen.
– Vi är äverens men avtalet är inte underskrivet ännu. Lönenivån är samma som i Hemse, säger vårdcentralens chef Nicme Ilia.
Vårdcentralen Visby Norr har tre ST-läkare som är fädiga med utbildningen. Löneförhandlingar har inletts men inte avslutats.
Att ordna utbildning för läkare, först AT-tjänst och därefter ST-tjänst, är ett sätt för Region Gotland att minska behovet av hyrläkare. Sannolikheten att läkarna väljer en ordinarie tjänst på Gotland ökar om de har gjort sin utbildning här.
För tillfället har Region Gotland åtta platser lediga för AT-tjänstgöring.
– Tidigare tog vi in tio AT-läkare i två antagningar per år. Förra året ökade vi det till åtta läkare per omgång, 16 läkare om året. Vi har inte haft några problem att fylla de platserna. Tvärtom, Region Gotland har fått bra betyg för sina AT-platser och det är många som söker, säger Maria Dalemar.