De fick vårdens sämsta lönelyft

Vårdlönerna i Region Gotland släpade efter rejält förra året. Lönehöjningen till Vårdförbundets medlemmar blev bara hälften så stor som i övriga riket. Samtidigt fick privatanställda den högsta löneökningen i landet.

Offentliganställda förlorade. Vårdförbundets medlemmar vid Region Gotland fick 607 kronor mer i månaden förra året. Vårdförbundets medlemmar som jobbar i privat regi fick i snitt ett lönelyft på 1 455 kronor.

Offentliganställda förlorade. Vårdförbundets medlemmar vid Region Gotland fick 607 kronor mer i månaden förra året. Vårdförbundets medlemmar som jobbar i privat regi fick i snitt ett lönelyft på 1 455 kronor.

Foto: Malin Stenström

Sjukvård (GA)2017-05-30 07:32

När Vårdförbundet i går presenterade en sammanställning av lönestatistiken för 2016 kunde man konstatera att löner i landsting och kommuner steg med 3,7 procent. Men löneutvecklingen på Gotland var sämst i landet. Här steg lönerna bara med två procent.

Therese Annas Ljung, ordförande för Vårdförbundet på Gotland, tycker att det ger en tydlig signal om hur Region Gotland värderar sin personals kunskap och kompetens. Och hon anser att regionen spelar ett högt spel. De låga lönerna är en av orsakerna som får personalen att lämna regionen.

– Det är därför man har hamnat i den här snurren med hyrpersonal, konstaterar Therese Annas Ljung och fortsätter:

– När man ligger i topp på lönesamtalet, men bara får ett lågt påslag – då tröttnar man.

Samtidigt som den regionanställda vårdpersonalen på ön släpade efter övriga riket, steg lönerna inom den privata vårdsektorn på Gotland med 4,7 procent – vilket var mest i landet.

2016 var ett speciellt år då det inte avsattes några medel till extra lönesatsningar i regionen. Nina Ljung, personalchef inom hälso- och sjukvården, har dock inte kunnat se att den låga löneökningen ledde till uppsägningar.

– Det är ju inte bara att kvista över till fastlandet, konstaterar hon.

Under förra året gick regionen in med 71 miljoner kronor till lönesatsningar, riktade mot bristyrken och jämställdhetssatsningar. En stor del av den summan gick till sjukvården och när de nya lönerna kom i april fick Vårdförbundets medlemmar en genomsnittlig löneökning på 3,5 procent. Den trenden kan fortsätta. I dag tar regionstyrelsen ställning till om man ska gå in med en lönesatsning på 100 miljoner kronor till nästa år.

– Det är väldigt viktigt att vi avsätter den potten, för framöver måste vi öka lönerna. Vi vill kunna erbjuda minst lika goda villkor som andra landsting, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan De Maecker (MP).

– Vårdförbundet har haft en bra löneutveckling under flera år, men Gotland har legat under medel. Nu behöver de satsa ordentligt om de ska komma ifatt, säger Therese Annas Ljung.

Löneutvecklingen 2016

I riket steg lönerna under förra året med i snitt 3,7 procent (1 166 kronor) för Vårdförbundets medlemmar i landsting och kommuner.

På Gotland steg lönerna med 2 procent (607 kronor) för medlemmarna som arbetar inom regionens hälso- och sjukvård.

Löneutvecklingen i den privata sektorn uppgick i riket i snitt till 3,6 procent (1 191 kronor).

Vårdförbundets medlemmar i den privata sektorn på Gotland hade förra året en löneökning på 4,7 procent (1 455 kronor).

Medellönen för Vårdförbundets medlemmar i Region Gotland var förra året 31 395 kronor. Det var 1 109 kronor mindre än rikssnittet för offentliganställda och 1 126 kronor mindre än privatanställda på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!