Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, jämför varje år sjukvården i landet. I den senaste rapporten toppar Gotland statistiken över konsumtionen av vård. Räknat per invånare har gotlänningarna flest vårdtillfällen och vårddagar, och är dessutom de som oftast besöker akutmottagningen.
– På Gotland konsumerar vi mycket vård och så har det varit under många år, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Dalemar, som trots detta har svårt att peka ut enskilda faktorer.
– Det är svårt att veta, men dels tror vi för att vi har god tillgänglighet.
Under förra året ökade dessutom så väl antalet läkarbesök inom primärvården, som läkarbesöken för specialistvård och antalet besök på akuten, som landade på 24 046.
– Vi ligger i absoluta toppen när det gäller besök på akutmottagningen och medborgarna har ju heller ingen annanstans att ta vägen på kvällar och helger. Men trots allt har vi mer besök än vad som är önskvärt, konstaterar Maria Dalemar.
En grupp som hälso- och sjukvårdsnämnden riktat in sig på är "mångbesökare". Det handlar om cirka 3 000 gotlänningar som under ett år stod för 80 000 vårdkontakter. Det vill säga att fem procent svarade för 20 procent av alla vårdkontakter. De hade också sina vårdkontakter utspridda på mer än fem mottagningar.
– Där gör vi lite olika insatser. Dels har vi en del patienter som har en komplicerad sjukdomsbild, som söker vård ofta och som behöver göra det. Sen har vi en del, som har symptom och söker för det, men där orsaken kanske inte bäst botas på akutmottagningen. Dem erbjuder vi en lotsfunktion, för att se vad som är grundproblemet och vad vi kan göra för att hjälpa och stödja patienten, säger Maria Dalemar.
Hon menar att det inte finns någon enkel lösning för att minska vårdkonsumtionen.
– Det finns inte någon eller några få åtgärder för att lösa den här problematiken, utan det handlar om flera olika delaktiviteter. Det är mer långsiktiga åtgärder vi jobbar med för att göra att besöken minskar.
För den höga vårdkonsumtionen är också kostsam.
– Ja, det är klart det är det. Besöken ska ju överhuvudtaget skapa ett värde för patienten. Det är mycket bättre om patienten kan få den hjälpen och informationen utan ett besök, som dessutom är förknippad med en hög kostnad, säger Maria Dalemar.