Utredare kritiserar Karolinska efter dödsfall

I en ny utredning riktas kritik mot chefer på Karolinska efter fjolårets cancerköer. En av de patienter som fick vänta för länge på operation och senare avled var från Gotland.

GA 13 februari.

GA 13 februari.

Foto:

Sjukvård (GA)2018-05-30 12:50

Problemen med de fördröjda cancerköerna på Karolinska sjukhuset var större än vad som tidigare rapporterats. Det slår den externa utredaren Anders Milton fast i sin granskning, som blev klar i går. Sammanlagt fördröjdes operationerna för 60 personer.

En av de patienter som fick vänta för länge hade skickats från Visby lasarett. När patienten två veckor försent fick en operationstid hade tumören växt sig så pass stor att den inte gick att operera bort. Senare avled patienten.

Anders Milton, som tidigare lett den statliga tsunami-utredningen, kritiserar Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge på flera punkter.

– Ur patienternas och familjernas synvinkel är det naturligtvis inte acceptabelt, sa han till DN under en presskonferens i går.

I utredningen radas flera möjliga åtgärder upp. Bland annat kunde sjukhusledningen ha försökt utnyttja kompetens från andra arbetsgrupper och locka tillbaka operationssjuksköterskor som sagt upp sig.

”Sjukhuset borde i större utsträckning än vad som gjordes ha utforskat möjligheten att genomföra dessa åtgärder”, står det i utredningen.

Dessutom beskrivs en tystnadskultur på sjukhuset. Det fick till följd att informationen om operationskrisen inte nådde den högsta sjukhusledningen, trots att det stod klart redan i maj att operationerna i juli inte kunde genomföras enligt plan.

Sjukhusdirektör Melvin Samson säger i en skriftlig kommentar att han håller med om synpunkterna i utredningen.

– Bristen på specialistsjuksköterskor är ett av våra största problem och vi måste fortsätta kraftsamla kring den frågan. Diskussionen kring kultur i organisationen är viktig och det är bra att den kommer upp så tydligt.

I utredningen, som Anders Milton arbetat med sedan i februari, ges en rad förslag på åtgärder till sjukhuset.

– Vi kommer nu att sätta oss in i hur vi ska genomföra rekommendationerna tillsammans med de åtgärder som vi själva redan startat, säger Melvin Samson.

Efter att DN förra året granskat cancerköerna och avslöjat att Karolinska tackat nej till operationshjälp från Danderyds sjukhus polisanmäldes Karolinska för grovt vållande till annans död. Utredningen leds nu av åklagare. Samtidigt granskar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, tre av de fall där patienter fick vänta på canceroperation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!