Gotland kortast kö i landet till doktorn

Den gotländska sjukvården är snabbast i Sverige när det gäller att erbjuda patienter tid för ett första läkarbesök. Samtidigt tar besöken på akutmottagningen allt längre tid.

Patienterna ger Visby lasarett höga betyg när det gäller väntetiderna till specialistvården. Värre är det med väntan på akuten.

Patienterna ger Visby lasarett höga betyg när det gäller väntetiderna till specialistvården. Värre är det med väntan på akuten.

Foto: Bengan Zettergren/arkiv

SJUKVÅRD (GT)2018-02-16 05:00

Redan på 1960-talet började socialstyrelsen rapportera om långa väntetider inom den svenska sjukvården. 1981 offentliggjordes att väntan var den främsta orsaken till klagomål inom vården, och frågan började debatteras på bredare front i media.

I går kom myndighetens senaste rapport, som visar att 92 procent av gotlänningarna får en läkartid inom gränsen för den lagstadgade vårdgarantin, det vill säga sju dagar.

Sjukvårdschefen Cathrine Malmqvist gläds åt beskedet:

– Det var roligt att höra! säger hon till GT.

Sämst i landet är Uppsala, där motsvarande siffra endast är 75 procent.

När det mättes hur nöjda patienterna är med väntetiderna på vårdcentralerna märks också höga resultat för Gotland. Högst betyg ger patienterna i landstingen och regionerna på Gotland, i Halland och Jönköping.

Gotland finns även med i toppskiktet när det gäller nöjdheten med väntetiderna till sjukhusets specialiserade öppenvård.

Vårdgarantin kräver vidare att patienter ska få kontakt med primärvården samma dag man ringer. Men i det fallet hamnar Gotland i bottenskiktet tillsammans med Blekinge och Västerbotten, där återkoppling samma dag sker i knappt 80 procent av fallen.

Väntetiderna till landets akutmottagningar blir allt längre, men med stora regionala skillnader.

När perioden 2015-2016 jämförs med perioden 2016-2017 står det klart att den totala vistelsetiden för en patient på Visby lasaretts akutmottagning ökat med 12 minuter, till mediantiden 2 timmar och 53 minuter.

För hela riket är motsvarande notering 3 timmar och 30 minuter, konstaterar socialstyrelsen. Sämst ställt är det på Södersjukhuset i Stockholm, där en stor andel får vänta 4 timmar och 45 minuter eller mer.

Charlotte Kaviani, tillförordnad chef för akuten i Visby, är inte överraskad. Sedan 2010 har antalet patienter vuxit med närmare 6 000 patienter.

Tillgången på information om sjukdomar via nätet gör fler observanta på olika symptom, konstaterar hon.

– Mitt intryck är också att många inte längre är lika tålmodiga med att vänta ut sjukdomar utan vänder sig direkt till vården, säger hon.

Utredaren Jenny Asplund har lett gruppen vid Socialstyrelsen som tagit fram rapporten, och bekymras över att inget landsting eller region klarar att leva upp till vårdgarantin för alla sina patienter.

– Det är långt ifrån tillfredsställande, säger hon i en kommentar på myndighetens nätsida, där hela rapporten finns att läsa.

VÅRDGARANTIN

Alla som söker hjälp för ett hälsoproblem ska samma dag få kontakt med primärvården.

Alla patienter ska efter en bedömning få tid till läkare inom sju dagar.

Alla patienter ska få ett förstabesök i den specialiserade vården inom 90 dagar.

Alla patienter ska efter beslut få en operation eller annan åtgärd vid den specialiserade vården inom 90 dagar.

Under åren 2009 till 2014 fanns också en så kallad kömiljard, ett extra tillskott med pengar, för att korta väntetiderna i hälso- och sjukvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om