Mer vård ska erbjudas på Gotland

För att minska kostnaderna för utomlänsvård ska så mycket vård som möjligt erbjudas på Gotland. Sedan i våras kan ett antal nya undersökningar och behandlingar genomföras här.

Vård. Genom att ta hit specialistläkare samt utbilda egen personal ska fler ingrepp kunna utföras på Gotland.

Vård. Genom att ta hit specialistläkare samt utbilda egen personal ska fler ingrepp kunna utföras på Gotland.

Foto: Karin Markhede/TT

Sjukvård (GT)2016-11-23 10:53

Under oktober månad vände för första gången i år Region Gotlands kostnadsökning för vård på fastlandet för att istället minska. Vid oktober månads slut låg årets kostnad för vård på fastlandet på 3,35 procent lägre än vid samma tidpunkt i fjol. Men trots att kostnaden för utomlänsvården minskat något överskrider den ändå budgeten, hittills i år med 13,3 miljoner kronor.

I mars antog hälso- och sjukvårdsnämnden en handlingsplan för hur kostnaderna för vård på fastlandet ska minska. Enligt handlingsplanen ska den vård som utförs på fastlandet och som är möjlig att erbjuda på Gotland erbjudas här.

– Vi har en tydlig handlingsplan om hur vården ska bedrivas. Det handlar om allt från att bara göra inskrivningssamtal via videolänk till att utföra vissa ingrepp här, säger Stefaan De Maecker (MP), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Sedan beslutet om handlingsplanen togs har ett antal nya behandlingar inletts på Visby lasarett. Med hjälp av ny teknik kan nu vissa undersökningar av bröstcancer genomföras på Gotland. Även njuroperationer kan genomföras med hjälp av hitresta specialistläkare som arbetar som konsulter. Under sommaren utförde en ögonspecialistläkare från Lund 14 operationer på Visby lasarett. När han ändå var på plats undervisade han även gotländska ST-läkare och specialistläkare.

Att mer vård nu kan ges på Gotland har flera fördelar förutom att det är kostnadseffektivt.

– Framför allt är det bättre för patienterna men det innebär även en kompetensförstärkning här, säger Yvonne Skogshoved, ekonomichef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Flera nya behandlingar är på gång, några exempel är att personal från Gotland har utbildats för att kunna genomföra magnetröntgenundersökningar av bröst och det pågår arbete med att utöka verksamheten så att patienter i behov av pacemaker inte ska behöva åka till fastlandet. I dag kan man även behandla åderbrock med radiofrekvens-behandling, operera mjältar på vuxna patienter och ta bort polyper i magtarmkanalen. Dessutom pågår utredning om ett antal åtgärder för könskorrigering kan utföras på Gotland.

Om kostnaderna för utomlänsvård kommer att fortsätta minska är, enligt Stefaan de Maecker (MP), för tidigt att säga.

– Det är farligt att dra sådana slutsatser efter en månadsrapport. Vi har en handlingsplan som det jobbas aktivt med och vi tror att det ger effekt.

Hälso- och sjukvårdsnämens budget 2017

Ekonomi

Till hälso- och sjukvårdsnämndens budget för 2017 kommer en pott på åtta miljoner kronor att avsättas för ”mycket dyra” utomlänsvårdtillfällen som överskrider 1,25 miljoner kronor.

Budgeten för vård på fastlandet 2017 har höjts till 165 miljoner kronor, vilket är en ökning med 21,5 miljoner jämfört med 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om