Under januari till augusti lade Region Gotland 20 procent mer på hyrpersonal jämfört med året innan, enligt en delårsrapport för 2017. Nationellt är Gotland ett av de landsting som till och med juni haft en kraftig kostnadsutveckling för hyrpersonal.
All verksamhet arbetar för att inte ersätta vakanta tjänster eller arbetspass med hyrpersonal. För att ändå täcka personalbehovet som uppstår blir lösningen ofta att personalen byter arbetspass eller arbetar övertid. Framför allt inom slutenvården hanteras situationen genom att färre personal jobbar på arbetspasset, eller genom att en sjuksköterska ersätts med en undersköterska.
– Vi förstår att det är en ansträngd situation för personalen. Det har varit tufft över sommaren med många svårt sjuka patienter, som kräver mer personal som jobbar övertid. Det går ett tag, men vi kommer att behöva bryta mönstret, säger Stefaan de Maecker.
Behovet av hyrpersonal kommer att minska under hösten i vissa verksamheter, däribland slutenvård, barn- och ungdomsmedicin och akutmottagning. Primärvården däremot har ett fortsatt stort behov. Satsningen på ST-läkare i primärvården faller ut först 2018.
– Vi märker ett minskat tryck. Läget för sjuksköterskor ser bra ut redan till hösten, för ST-läkare vänder trenden till våren när våra specialister är färdigutbildade, säger Stefaan de Maecker.