Jansson hoppas på statliga vårdmiljoner

Region Gotland vänder sig nu till ministern Gabriel Wikström för att be om mer pengar, i hopp om att rädda vårdens ekonomi.

Vårdekonomi. En 15 år gammal utredning som pekar på de merkostnader som Gotland har inom sjukvården, på grund av ö-läget, har dammats av. Nu vill Björn Jansson ha möte med sjukvårdsministern för att diskutera ekonomisk kompensation från staten.

Vårdekonomi. En 15 år gammal utredning som pekar på de merkostnader som Gotland har inom sjukvården, på grund av ö-läget, har dammats av. Nu vill Björn Jansson ha möte med sjukvårdsministern för att diskutera ekonomisk kompensation från staten.

Foto: Dennis Pettersson

Sjukvården (GA)2017-01-31 10:24

Hälso- och sjukvården på Gotland har under många år dragits med ett ekonomist underskott. 2016 landade det på minus 82 miljoner kronor. Under fjolåret lovade sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att den nya storregionen, där Gotland skulle ingå tillsammans med Stockholm, skulle råda bot på pengabekymren. Men när planerna på storregionen föll, så grusades även de gotländska politikernas hopp.

Nu agerar regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) i frågan. I ett brev till Gabriel Wikström efterlyser han, och regiondirektören Peter Lindvall, ett möte där de ska diskutera sjukvårdens ohållbara ekonomi.

– Eftersom det nu inte blev storregioner, som vi hade hoppats på, så måste vi påtala det, säger Björn Jansson.

Frågan om Gotlands ö-läge när det gäller vården var aktuell redan 2004 då den dåvarande ledningen tog fram en så kallad ”ö-utredning”, där politikerna också begärde extrapengar från staten.

Sedan dess får Gotland årligen runt 80 miljoner kronor. Summan har i princip varit densamma hela tiden.

– Om man ser till det som har hänt de senaste 15 åren, så borde beloppet vara betydligt högre, konstaterar Björn Jansson.

Vid den tiden, 2004, kom ”ö-utredningen” fram till att Gotland borde kompenseras med 115 till 120 miljoner kronor.

– Redan då var vi alltså underkompenserade. Nu håller vi på och tar fram ett nytt underlag, säger Stefaan De Maecker (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, som alltså dammat av utredningen.

– Mycket av den rapporten som gjordes är faktiskt fortfarande aktuell, säger han.

Stefaan De Maecker beskriver ett ekonomiskt läge som blivit allt tuffare beroende på att Gotland, jämfört med andra landsting, är minst.

– Vi ser helt enkelt att det ansvaret och den storleken som är kopplat till att vi måste ha ett akutsjukhus igång är extremt svårt att bära ensamt på våra 57 000 invånare, säger han.

Sjukvården på Gotland har flera utmaningar. Det är bland annat ökade läkemedelskostnader som inte fullt ut kompenseras av staten, den medicintekniska utvecklingen och kompetensförsörjning som handlar om att både rekrytera och vidareutbilda sjukvårdspersonal.

– Vår litenhet i kombination med en sommarturism gör att det blir dyrt för oss, säger Stefaan De Maecker.

Nu önskar alltså regionledningen på Gotland att regeringen och Gabriel Wikström ska hjälpa till att rädda gotländsk sjukvård.

– Vi hoppas att han kommer att lyssna på oss och ta till sig av våra argument och förstå. Regeringen vet ju om att små landsting har det svårare än de stora, säger Björn Jansson.

Ledningens brev till ministern

Delar ur det brev som Björn Jansson, regionstyrelsens ordförande, och Peter Lindvall, regiondirektör, skickat till Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

"Gotlands situation är speciell. På grund av ö-läget måste en verksamhet upprätthållas som Gotlands storlek, som Sveriges i särklass minsta sjukvårdshuvudman, i sig inte motiverar. Det, och det ökande beroendet av den specialiserade vård som finns på fastlandet leder sammantaget till stora svårigheter för den regionala ekonomin. Det innebär också utmaningar att ha tillräcklig kompetens och att erbjuda vård på nationellt likvärdiga villkor. Den ofrånkomliga kostnadsökningen inom hälso- och sjukvården (de demografiska faktorerna och den medicintekniska utvecklingen) går långsiktigt inte att klara med ett så begränsat befolkningsunderlag som Gotlands."

Brevet skickades till Socialdepartementet den 10 januari, men ministern har ännu inte svarat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!