Det tror Stina Eliasson, läkare på Visby lasarett.
– Ingen tycker det är bra att det behövs hyrpersonal. Vården blir mer kvalificerad med ordinarie personal som ger kontinuitet, så det är bra att försöka minska behovet av inhyrda sjuksköterskor och andra yrkesgrupper. Men det känns som det gick lite för fort att besluta om ett stopp, säger hon.
Stina Eliasson representerade Gotlands läkarförening deltog vid det samverkansmöte som hölls inom hälso- och sjukvården i förra veckan kring beslutet att minska behovet av hyrsjuksköterskor, som GT tidigare berättat om. Vid mötet deltog delar av sjukvårdsledningen och de fackliga organisationer som ingår i samverkansgruppen.
– Det visade sig att beslutet om att sätta stopp för hyrsjuksköterskor, med vissa undantag, redan var taget. Det var förvånande och ett brott mot MBL och det samverkansavtal som finns. Så vi kände oss överkörda. Jag förstår inte varför det var så bråttom just nu, kostnaderna har ju ökat under en ganska lång tid, säger Stina Eliasson.
Med färre sjuksköterskor innebär det att vårdplatserna måste minska för att få ihop scheman.
– Det skapar en oro eftersom de som söker vård är lika många. Redan i dag har vi platsbrist då och då och det blir personalen på golvet som får lösa det när det blir akut. Jag befarar att vi kommer att behöva skicka en del av dem som ska opereras till fastlandet, trots att vi skulle kunna operera här om det fanns vårdplatser. Samtidigt som regionen arbetar för att minska kostnaderna för vård på fastlandet så kan det här leda till att de ökar istället, förklarar Stina Eliasson.
Hon tror att det kan bli svårt att täcka de luckor som blir i schemat när sjuksköterskorna blir färre, trots ”morötter” så kan eller orkar inte alla ta extrapass eller gå upp i tid. Arbetsbelastningen är hög och många väljer därför att arbeta deltid.
– Sommaren 2014 var väldigt pressad för oss som arbetar på lasarettet och vår farhåga är att det blir likadant i år, säger Stina Eliasson.
Hon är barnläkare och barn- och ungdomsvården är undantagen från stoppet av inhyrda sjuksköterskor.
– Vi har ganska många hyrsjuksköterskor hos oss, en del är väldigt duktiga men andra har väldigt liten erfarenhet av att arbeta med för tidigt födda eller svårt sjuka barn. Det tar tid att bli en duktig barnsjuksköterska. I dag vet jag aldrig vem som kommer, det känns osäkert.
Stina Eliasson tycker att det är dags att i högre grad måna om dem som redan är anställda av regionen så att inte fler lämnar lasarettet.
– En arbetsgivare måste vårda sin personal, göra anställningen attraktiv och få personalen att känna sig uppskattad. Då blir det också lättare att rekrytera och att få människor att stanna kvar, säger Stina Eliasson.