Hälso- och sjukvårdsnämnden har fortsatt problem med ökade kostnader för vård, läkemedel och hyrpersonal.
På onsdagen antog nämnden en plan för hur hälso- och sjukvården ska bli oberoende av hyrpersonal inom två år. Men det kommer knappast att sänka kostnaderna.
– Det är viktigt, inte minst för patienterna, att vården blir oberoende av hyrpersonal. Det innebär att vi kan återgå till en kontinuitet för patienterna med fast anställd personal. Det bidrar till en tryggare vård, bättre kvalitet och ökad patientsäkerhet. Dessutom blir arbetsmiljön bättre, säger Stefaan De Maecker (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN.
Samtliga landsting och regioner i landet har kommit överens om att samarbeta för att bli oberoende av inhyrd personal. Även om det är en gemensam målsättning sker åtgärderna enbart lokalt.
En åtgärd på Gotland är att höja lönerna. Region Gotland har hållit tillbaka löneutvecklingen de senaste två åren, vilket innebär att anställda inom den gotländska sjukvården halkat efter jämfört med övriga landet.
– Tills för några år sedan låg vi ungefär som de andra landstingen för de allra flesta yrkesgrupper. Nu ser vi att vi halkat efter, så nu ligger vi illa till när det gäller medianlönerna och ännu sämre till när det gäller specialister med lång erfarenhet, säger Maria Dalemar, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Stefaan De Maecker medger att planen knappast kommer att sänka personalkostnaderna.
– Priset för hyrpersonal har skjutit i höjden. En timmes inhyrd personal kostar mycket mer i dag än för ett par år sedan. Men att vi minskar kostnaderna är jag faktiskt inte övertygad om, inte med ökade löner. Istället vinner vi en bättre kontinuitet, kvalitet och arbetsmiljö.
Några pengar till ökade löner finns inte i dagsläget och nämnden kommer att äska mer pengar till detta.
– I vår plan lyfter vi tydligt fram att vi hållit tillbaka lönerna i två år. Det är inte hållbart, vi måste vara konkurrenskraftiga, säger Stefaan De Maecker.
HSN har också beslutat om en handlingsplan för 2017 där man pekar ut fem fokusområden: behålla och rekrytera medarbetare; minska behovet av slutenvård; effektiv användning av kostnadskrävande resurser; vård-IT i praktiken; samt kontinuerlig uppföljning av kvalitetsmål.
Förutom ökade löner kommer HSN äska extra medel för den allmänna finansieringen inom ramen för resursfördelningsmodellen, dels extra medel till socialpsykiatriska teamet.
– Det är en verksamhet som är samhällsekonomiskt väldigt lönsam, men som vi inte har finansiering för när statsbidraget försvinner nästa år.