På Gotland finns i dag cirka 350 asylsökande. Målet i asylprocessen är att man ska få sitt ärende prövat hos Migrationsverket inom ett år, men inte sällan blir processen en utdragen historia under flera år innan ett beslut kommer. För att de asylsökande inte ska drabbas av passivisering under tiden har Länsstyrelsen på Gotland på uppdrag av regeringen nu fördelat ut drygt 400 000 kronor i medel till tre organisationer på ön som ska hjälpa de asylsökande med aktiviteter, svenskundervisning och hjälp att komma in i det svenska samhället.
De som sökt och fått pengar av länsstyrelsen är Röda Korset, Gotlands Bildningsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan.
– Alla kan behöva någon som stöttar en och krokar arm i en, säger Pia Hederstedt från Vuxenskolan, och syftar på att många asylsökande inte har en aning till exempel om hur det svenska samhället fungerar.
– Vi har sökt pengar för samhällslotsar, som ska utbildas till att bland annat kunna förklara hur vårt samhälle fungerar kulturellt och föreningsmässigt, hur man tar kontakt med myndigheter och den typen av saker. Civilsamhället är ju väldigt starkt i Sverige men det är inte givet att man som asylsökande alltid förstår det från början. Vi måste själva också kunna sätta ord på varför vi gör som vi gör, till exempel varför man sopsorterar i Sverige, berättar Pia Hederstedt.
Röda Korset som dagligen arbetar med asylsökande får nu också pengar för att förstärka den verksamheten.
– Vi har vår svenskaträning och språkcafé och täcker också upp för studieförbunden när de har sommarlov, så att det inte blir ett stort glapp över sommaren, berättar Therése Livemo vid Röda Korset i Visby.
Röda Korset ska också använda en del av sina pengar till att bekosta transporter, vilket ofta är en svår nöt för asylsökande som bor på landsbygden.
– Transporter är ett av de största problemen för oss alla på ön. Och får man bara 24 kronor i ersättning per dag och bussen kostar 110 kronor tur och retur till en aktivitet så blir det väldigt svårt, säger Therése Livemo.
Gotlands Bildningsförbund är den tredje instansen som får pengar från länsstyrelsen.
– Vi ska bland annat jobba med samhällskunskap och kurser i vardagssvenska för de asylsökande. Vi jobbar också med studiebesök som handlar om hur man kommer in i samhället, säger Hanna Lebnholm vid förbundet.