Bråttom att sanera i skorstenarna

(GA) Just nu kryper kajor ner i skorstenar med pinnar och skräp. Deras bon kan bli meterhöga och sprida smitta. Om fåglarna ska tas bort lagligt börjar det bli bråttom.

Kajor är flockfåglar som gärna häckar i människors närhet. I ventilationer och skorstenar kan deras bon bli enorma.

Kajor är flockfåglar som gärna häckar i människors närhet. I ventilationer och skorstenar kan deras bon bli enorma.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Skadebekämpning2019-04-08 10:03

Just nu flyger kajor kring tak och skorstenar på Gotland för att leta lämpliga boplatser. De städar trädgårdarna i jakten på pinnar att släppa ner i skorstenspiporna. Många fastighetsägare ringer sotare för att få hjälp, sedan fågelbon gjort eldning omöjlig eller täppt till kanaler till köksfläktar.

– Kajorna är helt otroliga på att bygga bon, de letar hela dagarna efter saker att slänga ner och bona kan bli flera meter tjocka, säger Mia Neverås, vd på Brandförebyggarna i Visby.

När hennes anställda kommer upp i skorstenar kan de få använda specialverktyg för att komma åt bona nere i piporna. Byggmaterialet från ett enda bo kan fylla flera sopsäckar.

– Vi måste ha ansiktsmask, det finns en risk att fåglarna kan bära på sjukdomar och verktygen måste rengöras, säger Mia Neverås och berättar att stanken kan vara hemsk från gamla kajbon.

Kajor lever i livslånga förhållanden och lägger sina ägg under april och maj. Ofta kan villaägare själva se om kajorna försöker bygga bon.

– Man ser att de flyger runt skorstenen, eller så upptäcker vi dem när vi ska sota, säger Mia Neverås och berättar att sotarna i de fallen oftast behöver komma tillbaka för att sanera.

Värre är det med fritidshus som står tomma under tidig vår.

– Där märker man bona när man ska börja elda. Eldar man dagligen vill de inte bygga, säger Mia Neverås.

Mycket billigare än att lägga pengar på att sanera bon med fackhjälp är att i tid se till att kajorna inte kommer åt skorstenar och ventilationsrör. Ett kraftigt metallnät, som enkelt går att lyfta bort vid sotning, över skorstenen hjälper.

– Hönsnät knipsar de sönder och tar bort, det krävs kraftigare nät, säger Mia Neverås.

Hon tipsar också om någon typ av fågelskrämma på taket som kan hjälpa till att hålla kajorna borta.

– Jag hade en kund som lagt en leksaksorm på skorstenen, han sa att det fungerade, säger hon.

Den som inte har hunnit förebygga problem med hjälp av nät har missat sin chans och är för sent ute.

– Från den 16 april får vi inte ta bort kajbon, säger Mia Neverås och berättar att kajor trots att de kan vara skadedjur skyddas av jaktbestämmelser.

Kajor får jagas från 1 juli till 15 april, även i samhällen om de orsakar nedsmutsning eller problem men då krävs tillstånd. Sannolikt är det effektivare med nät än jakt, eftersom nya kajor kan fortsätta bygga bo i samma skorsten. Bara i undantagsfall kan deras bon tas bort även under häckningstid.

– Om det är i kanaler till köksfläktar, då är det en sanitär olägenhet och då måste man ta bort dem, säger Mia Neverås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om