Var uppmärksam på vägglöss i loppisfynden

Antalet vägglus-saneringar minskar i landet men Anticimex uppmanar till fortsatt försiktighet – även vid loppisfynd, trots att risken är liten.

Foto: Joel Nilsson/Arkiv

Skadedjur (GA)2019-08-08 13:57

Vägglöss drabbas man vanligen av efter en utlandsresa då skadedjuren följt med i resväskan. Men risken att man ska få med sig vägglöss hem även med loppisfynd finns.

Håkan Kjellberg som är skadedjurs-expert på Anticimex tycker dock inte att man ska sluta handla begagnade saker, men att man ska vara medveten om att vägglöss finns i samhället idag.

– Visst är det en risk men samtidigt så uppmanar jag ju folk till att både spara på resurser och återanvända saker. Men rådet jag kan ge är att man ska vara en medveten och uppmärksam konsument, säger han.

Enligt Anticimex egen statistik har antalet saneringar av vägglöss i Sverige minskat med sex procent mellan 2017 och 2018. På Gotland kan man däremot se en liten ökning varje år. 2018 utförde Anticimex 51 stycken saneringar av vägglöss. Det är en ökning med nio stycken sedan 2017.

– Samtidigt är vi förskonade på Gotland, förarna till våra vägglushundar säger att vi har väldigt lite vägglus på Gotland om man jämför med fastlandet, säger Tommy Bodén som är presskontakt för Anticimex i Visby.

Men den ökningen man ändå kan se säger han, beror på att vi reser mer och rör oss över jordklotet på ett annat sätt än tidigare. Tommy Bodén kan inte komma ihåg att han varit med om något fall på Gotland där vägglössen misstänks komma från ett loppisfynd.

– Det är resandet som är den största orsaken. Men visst kan gamla möbler vara en risk, säger han.

Skadedjursexperten Håkan Kjellberg har varit med om att han varit ute på jobb och sett folk som han vet har vägglöss, och som försökt sälja möbler på en privat loppis. Han råder de som driver permanenta loppisar eller startar upp tillfälliga, att kontrollera möblerna så gott det går innan de säljer dem och att man i tveksamma fall borde låta bli.

Anne Öman är vice VD för Gåvan secondhand i Visby sedan två månader tillbaka och känner inte till att det skulle finnas någon speciell rutin kring att ingående kontrollera möblerna som lämnas in till butiken.

– Vi kollar så att möblerna ser fräscha ut och inte är jätteslitna, säger hon.

Vad Anne Öman vet så har man inte fått in något till Gåvans secondhand som misstänks ha varit drabbat av vägglöss eller andra skadedjur, men tilllägger att man kanske borde se över riskerna och rutinerna.

– Vi borde sätta oss ner och diskutera fram en plan helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om