Polisen fick under förra veckan in en anmälan om både skadegörelse och klotter vid Solklintsskolan i Slite. Skadegörelsen ska ha skett under perioden mellan mitten av december och mitten av januari.
– Till stor del har det som har hänt skett under kvällstid och på helger. Så det är inte på skoltid som det händer. Vissa saker har skett under skoltid med det stora har skett på kvällar och helger, säger Cecilia Lundberg, biträdande rektor vid Solklintsskolan.
Det som skett på utsidan av skolområdet är bland annat att någon eller några slagit sönder glaset till ytterbelysningen på tolv lampor, och klottrat på skolans och fritidsgårdens fasader och dörrar.
– Nån form av klibbig substans, lim eller äggvita eller någonting har kladdats på fönstren, så det har vi fått tvätta bort. Och det är någon som uträttat sina behov på lastbryggan till skolköket, och det var också samma helg som det var mycket annan skadegörelse, säger Cecilia Lundberg.
Men det är inte bara skolans exteriör som råkat ut för skadegörelse, utan även inomhus under skoltid. Även om det där inte är lika omfattande.
Vid ett tillfälle har det skett invändigt under skoltid där man limmat ihop sitsen och locket på en toalett. Och även klotter i liten skala i en korridor, säger Cecilia Lundberg.
Även skadegörelsen inomhus har skett vid två olika tillfällen, så det är väldigt oklart om det är samma gärningsmän som genomfört skadegörelsen.
– Vi är inte alls säkra på att det är samma person eller personer som gör det här, det är svårt att veta och det är därför vi upprättar en polisanmälan, för det är inte vi som ska utreda det här, säger Cecilia Lundberg.
– De gångerna det varit skadegörelse på skolan har det varit andra oroligheter i Slite samhälle.
Skolan har kontakt med fritidsgården Bubblan och har ett samarbete med dem, och man hoppas såklart att få reda på vilka som ligger bakom skadegörelsen, framförallt om det är någon elev.
– Vi hoppas att vi kan få reda på det som hänt in inne under skoltid, att vi kan få reda på vem som gjort det för att kolla av så vi inte har elever som mår dåligt. Om man gör sånt här kan det vara ett tecken på att man inte mår bra, säger Cecilia Lundberg.
Skolan har med hjälp av personalen förstärkt uppmärksamheten och närvaron på raster, både för att skapa trygghet men även för att försöka ta reda på om någon mår dåligt.
– Vi har en fantastisk personal på skolan som tar på sig att vara extra rastvärdar och vuxna finns extra mycket med eleverna under rasttid för att försöka få syn på om någon behöver extra stöttning eller så, säger Cecilia Lundberg.