På tisdagen lade Taxi Norr ut ett inlägg på sin Facebook-sida där man skrev att man skickat en faktura till Geab på 31 250 kronor för förlorad ersättning till följd av hårdvarufel som orsakats av upprepade strömavbrott. Andreas Björksved, ägare av Taxi Norr, berättar att avbrotten slagit ut deras system helt.
– Generellt sett kan man säga att vårt system klarar av mindre till medelstora strömavbrott, men när det blir av den här magnituden så går det inte helt enkelt, säger han.
Han berättar att företagets server legat nere i fem dygn efter att upprepade strömavbrott med kort mellanrum slagit ut de batteribackuper, UPS:er kallat, som sitter mellan utrustningen och vägguttaget. Då strömavbrotten har kommit så tätt har inte UPS:erna fått den tid de behöver för att ladda upp.
– Under de här fem dygnen så har ingen bil kunnat komma åt några förbokade köruppdrag. Vi kunde svara i telefonen, så vissa körningar gick att genomföra för att kunden ringde upp och undrade var vi var, men de flesta ringer ju ett annat bolag för att de blir irriterade när vi inte kommer, säger Anderas Björksved.
Anderas Björksved är kritisk till hur Geab hanterat situationen de senaste månaderna.
– Det är ju en komplex process där ute i Ygne, men jag förstår ändå inte vad grejen är. Det här borde ha gått att lösa med betydligt färre strömavbrott. Dessutom tycker jag att informationen varit bristfällig.
Hur tror du chansen är att ni får tillbaka de här pengarna?
– Det är nog minimala förutsättningar. Det här är mer ett ställningstagande, men jag skulle gärna sett att de betalade som en god gest.
Johan Granath, marknadschef på Geab, säger att man från företagets sida inte kommentera enskilda ärenden, men betonar att skadeståndsanspråk som kommer via sociala medier inte kommer att behandlas.
– Taxi Norr är hjärtligt välkomna att komma in med en ansökan den formella vägen, men som situationen är nu har de gått fel väg. Vad jag känner till har vi heller inte mottagit någon faktura från företaget, säger han.
Med all sannolikhet kommer fler företagare på Gotland att ansöka om skadestånd. Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby Centrum, berättar att flera av deras medlemmar fått problem till följd av strömavbrotten.
– Det är servrar som gått sönder, betalterminaler som inte klarat av att strömmen kommer och går och så är det en hel del kylar och frysar som förstörts, säger han.
Hur tycker du att medlemmarna hanterat strömavbrotten?
– Det har givetvis funnits en frustration, men jag tycker ändå att de har hanterat det bra och med en förståelse för att personalen på Geab jobbar hårt med det här. Sedan är det såklart så att om man tappar några viktiga timmar mitt under högsäsong, som vid strömavbrotten i slutet av juli, så blir det kännbart.
Johan Granath säger att man från Geabs sida är förberedda på att få in skadeståndsansökningar.
– Vi svarar gärna på hur det går till när man ansöker, och det finns även på vår hemsida. Vi rustar för att ta emot ansökningarna, och vi kommer att titta och göra en bedömning av varje ärende.