"Gotländsk" avgift försvårar för metallsökare

En lagändring som Riksantikvarieämbetet på Gotland ligger bakom ska få antalet ansökningar från personer som använder metallsökare att minska. "Tror inte det behöver döda hobbyn", säger Maria Barkin.

Foto: Montage

SKATTPLUNDRING2018-04-09 17:05

Den nya avgiften började gälla den 1 januari i år, och den innebär i korthet att det kostar 700 kronor per avgränsat område att ansöka om tillstånd för att få söka med metalldetektor. De senaste åren har antalet ansökningar till landets länsstyrelsens ökat kraftigt, och lagändringen, som Riksantikvarieämbetet på Gotland ligger bakom, infördes för att få bukt med just detta.

– Vi föreslog den här avgiften att länsstyrelserna signalerade att de fick in ett väldigt stort antal ansökningar för hobbybruk, vilket gick ut över deras övriga kulturmiljöarbete. Syftet med lagändringen är helt enkelt att få ansökningarna att minska, säger Maria Barkin, verksjurist på Riksantikvarieämbetet.

Hon säger att den nya avgiften inte tagits emot med öppna armar av metallsökarföreningar runt om i landet.

– Nej, det har inte varit jättepopulärt bland metalldetektorsanvändare. Många tycker att det blir för krångligt och dyrt, men många anser även att lagstiftningen överlag borde se annorlunda ut, och menar till exempel att det inte borde behövas något tillstånd alls.

Att avgiften skulle ta död på den allt populärare hobbyn tror dock inte Maria Barkin.

– Nej, det tror jag inte. Många som använder metalldetektor är seriösa och vill följa reglerna. Det finns också andra vägar att gå, som att till exempel samarbete med muséer. Då är det muséerna som får tillstånd, och då kan man till exempel även leta fornfynd, vilket man inte får göra annars.

FOTNOT: Det är olagligt att använda metallsökare utan tillstånd i hela Sverige. På Gotland är länsstyrelsen dock extremt restriktiva med att ge tillstånd på grund av att det är så fornminnestätt på ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!