Gunnel Olsson var under söndagen ute och såg över föräldrahemmets marker i Boge när hon upptäckte att ett av gravrösena blivit skändat.
– När jag gick runt röset så såg jag stora hål och det var helt omrört. Det är ju stora stenar de flyttat på. Det såg så färskt ut, med myrbon som var överkörda och grenar som var av efter fordonet de haft. Så de har kört runt röset med något och orsakat skador på marken. De har metalldetektorer med sig och alla koordinater finns på datorn, så det är ju lätt att hitta alla rösen. Men jag tror inte de kan hitta något bland stenarna, det är ju om det är någon grav under, säger Gunnel Olsson.
Gunnel har anmält händelsen både till polisen och länsstyrelsen.
Astrid Dale vid länsstyrelsen har inte ännu hunnit sätta sig in i just Gunnels ärande, men ser att det ligger ett tips inkommet i morse.
– Vi måste kolla upp det här. Det är jättebra att allmänheten hör av sig om de märker något konstigt. Man har inte lov att flytta på stenar eller göra åverkan. Det här är ett fornminnesbrott, de skyddas av kulturmiljölagen, och alla ingrepp i en fornlämning är tillståndspliktiga, säger Astrid Dale.
Skattplundring på Gotland är dock inget nytt fenomen utan det har varit skattletare på ön i flera omgångar förr. Den mest kända är nog från hösten 2009 då tre skattletare dömdes för att ha grävt upp fornlämningar i Alva.
Läs mer om Alvaplundrarna från 2008 här
– Man har ju tidigare gått med metalldetektorer på åkrar och gjort skattplundring. Att man ser att man vänt stenar i gravrösen vet jag inte hur vanligt det är nu på senare tid. Men man vet ju tillbaks i tid att det förekommit, de gropar som finns i rösen är ju oftast gamla plundringsgropar. Det vi kan göra är att dokumentera vad vi ser och göra en anmälan på det, så vår vi se om åklagare går vidare med det.
Hos Riksantikvarieämbetet finns alla kända fornlämningsplatser tillgängligt för allmänheten. Något som kan vara både bra och dåligt.
– Det är ju ett öppet register så att alla ska kunna veta vad det finns för forn- och kulturlämningar så att man kan ta hänsyn till dem och lära sig mer om kulturhistorien. Så det är ju det bra med det. Men det kan ju dra till sig de som har en annan agenda. Jag vill gärna tipsa om är att om man går nära fornlämningar och tycker att det är en fin rastplats, så får man inte plocka stenar från röset för att göra en grillplats eller liknande. Det är något vi ser ofta och det är inte tillåtet, säger Astrid Dale.