Skogsbrukare med hjärtat i skogen

Gunnar Norrby tar vara på det som skogen ger. Bland annat säljer han enestörar som blir till gärdesgårdar och staket i hela landet.

Gunnar Norrby under ”Gotlands häftigaste tall” i Gothem. Förutom att vara skogsbrukare så är han även fiskare, vilket han tycker är en bra kombination.

Gunnar Norrby under ”Gotlands häftigaste tall” i Gothem. Förutom att vara skogsbrukare så är han även fiskare, vilket han tycker är en bra kombination.

Foto: Anna Ekeroth

Skogsbruk (GA)2018-11-27 15:03

Skogsbrukaren Gunnar Norrby parkerar sin vita skåpbil på en liten avfart mitt ute i skogen i Gothem.

– Vill du se Gotlands häftigaste tall, frågar han.

En liten bit in växer den gamla tallen som nästan slagit knut på sig själv och vars stam bildar en märklig formation.

Han äger nära 400 hektar produktiv skog och familjen har brukat skogen i generationer.

– Jag har haft nöjet att växa upp med min farfars far, säger han och berättar att även hans far hade ett stort intresse för skogsbruk.

Liksom sin far hade har även Gunnar Norrby en del specialprojekt. Bland annat bedriver han försöksodlingar på åkermark med körsbär, lind, lönn, asp, hybridasp och balsampoppel. På bördig mark kan hybridaspen växa nära 30 meter på 25 år, till skillnad från den vanliga aspen som under samma förutsättningar kan nå en höjd på ungefär 18 meter.

– Jag gör det för att jag tycker det är intressant, säger han.

På gården vid Kyrkbinge i Gothem ligger mängder avbarkade enestörar i prydliga högar sorterade efter storlek.

– Det gäller att nyttja vad som finns, säger Gunnar Norrby.

Han planterar inte ene men den växer ändå och nya små enebuskar skjuter upp överallt i skogarna genom självförökning på naturligt sätt.

Av enestörarna byggs gärdesgårdar och staket och i år har efterfrågan varit stor. Gunnar får förfrågningar från hela landet.

– Jag säljer ett antal tusen sådana om året. De går till hela Sverige och en del till Norge, säger han.

Trots att virkespriserna gått upp de senaste åren så ger skogen inte lika god avkastning som tidigare.

– Priserna går åt rätt håll men de är inte i närheten av hur det var på 1980-talet. Du får mellan 300 och 800 kronor per kubik, men det skulle behöva upp 100 eller 200 kronor till. Virke är billigt om man köper större volymer, säger han.

Men det är även andra faktorer som styrt hur priserna har ändrats.

– Måttbestämmelserna är annorlunda nu, förr mätte man storleken på trädet utanför barken nu mäter man under bark och då är det ungefär 10-12 procent som går bort, säger han.

Till viss del styrs hans arbete av att priserna ändras.

– Visst kan jag avverka mer om priserna stiger men det blir vad det blir, säger han.

Skogen är varierad, han visar vägen genom ungskog som är självplanterad och pekar på vad som ska gallras för att träden ska trivas och växa bra. Turen går sedan vidare längre in i den djupa skogen och Gunnar Norrby visar några riktigt fina gamla träd som han låtit stå. Bland annat en tall med imponerande höjd.

– Den där har jag inte haft hjärta att ta ner, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!