Hon är ny ordförande för den gotländska skogen

Sarah Hammarberg är sedan i mars ny ordförande för Mellanskog på Gotland. – Relationen mellan skogsägare och myndigheter måste förbättras, säger hon.

Sarah Hammarberg är den första kvinnliga ordförande för Mellanskog på Gotland.

Sarah Hammarberg är den första kvinnliga ordförande för Mellanskog på Gotland.

Foto: Mathilda Lavergren

Skogsbruk2022-04-16 18:05

Sarah Hammarberg driver en mjölkgård med växtodling tillsammans med sin man i Follingbo. 100 hektar skog tillhör gården och de gör den största delen av skogsarbetet på egen hand.

– Markberedning är det enda vi inte gör själva. Det är som med jordbruket, desto mer du kan göra själv ju mer kan du styra över din tid, säger Sarah. 

Så här års gallras det och huggs till årets behov av flis och timmer. Dem sämre stockarna blir till stolpar och de som är bättre kvalité blir till bräder och plank som de säljer på gården.

Hon blev ny ordförande för skogsägarföreningen Mellanskog den 7 mars och är den första kvinnliga ordföranden i föreningen på Gotland. 

– Det känns bra, jag har varit relativt aktiv i styrelsen sedan tidigare. Men jag får se hur det känns när jag varit i rollen ett tag.

Vad tycker du är den viktigaste skogsfrågan på Gotland? 

 – Det viktigaste skogsfrågan, som också styr allt arbete i skogen, är relationen mellan skogsägare och myndigheter och att den måste förbättras. Det sker förändringar och en del saker har blivit bättre. Men det måste till ett större förtroende mellan skogsägare och myndigheter, då kommer allt att gå smidigare, produktionsdelen, naturvårdsarbetet och miljöarbetet, säger Sarah. 

I maj lanserar Mellanskog en ny kampanj där skogsägare kommer berätta om sig själva, sitt skogsbruk och vad skogen betyder för dem. 

– Vi vill visa en annan typen av skogsägare, dem som kanske har 20 hektar eller 70 hektar som fattar besluten själva och som antigen har köpt skogen, ärvt den eller den som kanske drömt om att äga skog, säger Sarah. 

Skogsägarna som vill vara med i kampanjen kommer få en skylt vid sin skog. Där kommer de presenteras och svara på frågor kring sin skog och sitt skogsbruk. 

– Många av de skogarna som folk besöker med huden eller vandrar i ägs av privatpersoner. Någon har skött och vårdat skogen som allmänheten vistas i och kampanjen kommer bidra till mer kunskap om dem och deras arbete.

Sarah kommer sätta upp en skylt vid hennes skog och på skylten kommer hon bland annat berätta om vad skogen betyder för henne. 

– Skogen betyder en frihet att skapa något. Den har ett ekonomiskt värde, men det är långt ifrån det enda. Det roligaste är att skapa strukturer, välja träslag och sätta grunden för hur den kommer se ut i framtiden, säger Sarah Hammarberg.

Sarah Hammarberg har 100 hektar skog i Follingbo  tillsammans med sin man.
Sarah Hammarberg har 100 hektar skog i Follingbo tillsammans med sin man.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om