”Vi har börjat få de här signalerna också”

Skogsstyrelsens resurser har minskat under tid och fältkontroller av återväxten lågprioriterats eftersom statistiken varit så god. Men nu börjar även de få signaler om att något inte står rätt till med den gotländska skogens återväxt.

Foto: Picasa

skogsbruk2016-05-17 09:35

–Jo, vi har börjat få de här signalerna också, säger Karolina Johansson, skogskonsulent vid Skogstyrelsens Stockholm-Gotlands distrikt.

Hon uppger dock att statistiskt sett har allt sett bra ut under många år. Till och med mycket bra. Enligt inventeringsuppgifter gjorda under 2011/2012-2013/2014 har Skogsstyrelsen inte märkt av några signaler på att återväxten skulle ha försämrats. Dessa inventeringar visar nämligen på godkända föryngringsresultat på 94 procent, att jämföra med övriga landet där siffrorna ligger runt 84 procent.

Totalt anmäldes 979 hektar skog för avverkning under 2015. Det är siffror som är fullt jämförbara med hur mycket skog som avverkats under de tre senaste åren på Gotland eftersom i genomsnitt 1 000 hektar avverkas årligen.

Ett av Skogsstyrelsen uppdrag är just att se till att skogsägarna återplanterar skog, men det kan ske på olika sätt och med ”varierande ambitionsnivå” som Karolina Johansson uttrycker det. Hon förklarar att ett sätt är att Skogsstyrelsen skickar ut svarskort, det vill säga brev till de skogsägare som utfört avverkning. Där får skogsägaren själv fylla i vilka åtgärder som är gjorda och sedan skicka in sitt svar. Därefter kan, i vissa fall, ett uppföljande fältbesök göras.

–Att vi använder oss av svarkort är inget nytt, degjorde vi även när vi åkte ut mer.

Ett annat sätt att kontrollera att återväxten sker som den ska är överskådliga helikopterflygningar, vilket gjordes på Gotland för ett par år sedan. Men de uppföljande fältbesök har, som sagt, blivit betydligt färre.

–Anslagen har minskat och vi är färre personer. Det gör att vi måste prioritera hårdare och då har kontrollerna av återväxten fått minska, berättar Karolina Johansson.

Istället har prioriteringar lagt på att kontrollera och granska områden med höga naturvärden. Karolina Johansson poängterar dock hur viktigt det är att åtgärder görs för att trygga en bra återväxt på de marker som föryngringsavverkas.

– Det kan vara så att det har skett en förändring under senare tid. Vi får titta på det om statistiken ändras eller om vi får andra indikaitoner om att det förändrats och nu har vi börjat få rapporter om det från olika håll så det kan ligga nåt i det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!