70 procent saknar legitimation på fritids

Den nya lagändringen innebär att lärarlegitimation och behörighet krävs för att få ansvara för fritidshem. Något som slår hårt mot ett yrke där det redan råder brister menar grundskolechefen.

Grundskolechef Torsten Flemming önskar att det fanns en fritidspedagogutbildning på Gotland. Idag saknar 70 procent av personalen på fritidshem behörighet.

Grundskolechef Torsten Flemming önskar att det fanns en fritidspedagogutbildning på Gotland. Idag saknar 70 procent av personalen på fritidshem behörighet.

Foto: Naomi Lamothe Berisha

Skola (GA)2019-08-17 06:09

– Det negativa är att när man bestämmer något sådant här, samtidigt som det är jättesvårt att rekrytera lärare just nu, så underlättar det ju ingenting, säger Torsten Flemming, grundskolechef på regionen.

De nya bestämmelserna kommer från en lagändring som trädde i kraft den första juli i år. Numera är det krav på lärarlegitimation och behörighet för att få undervisa och ansvara för undervisning i fritidshemmet.

– För att få kalla sig ett fritidshem så måste det finnas åtminstone en legitimerad fritidspedagog på det stället. Innan jag gick på semester var det fem ställen på Gotland som saknade detta, säger Torsten Flemming och fortsätter:

– Ungefär 30 procent av våra medarbetare på fritidshemmen är idag behöriga. Det är vårt största bristyrke faktiskt.

Nu blir det upp till rektorerna att organisera och fundera på hur man ska få ihop sin verksamhet.

– Det kan ju vara så att man är rektor på fler än en skola, eftersom vi har ganska små enheter här på Gotland, och då kan det bli så att den befintliga legitimerade fritidspedagogen är ansvarig för två små fritidshem, säger grundskolechefen.

Har man en tidigare högskoleutbildning för arbete som fritidspedagog kan man söka lärarlegitimation. I annat fall kan man läsa kompletterande studier, men som Torsten Flemming vet om är det ingen som har påbörjat den kompletterande utbildningen här från Gotland.

– Nej, den finns ju inte här, och det är ju ett dilemma. Vi hade önskat att Campus Gotland hade haft fritidspedagogutbildning här på ön, det hade varit väldigt bra för oss. Men det har de ingen intention att göra.

– Den finns bara på orter längre bort och då är det ett stort steg att ta. Man kanske har familj och det påverkar ekonomin och så vidare, så det är lite trögt.

Samtidigt menar Torsten Flemming att det är bra att man höjer statusen på fritidspedagogyrket genom legitimationen.

– Det är positivt, vi behöver ju lyfta fritidshemmet. Fritids är en viktig del av barnens hela dag.

– Vi måste peppa folk att ta steget, utbilda sig även om det inte finns på Gotland och skaffa sig en legitimation.

Han menar att man också måste förbättra arbetsmiljön så att fritidshemmen blir attraktiva arbetsplatser.

– Att det är bra chefer och kontinuitet som gör att man trivs på jobbet. Vi har för få ungdomar som vill in i det här yrket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om