Finska lärare kan lösa Gotlands lärarbrist

Efter en rekryteringsrunda är flera lärare i Finland intresserade av att arbeta på Gotland. "Det är ett äventyr", säger Ulla Ora - Nikulainen som undervisar på Solklintsskolan i höst.

Grundskolechef Torsten Flemming är positiv till Finlandsrekryteringen.

Grundskolechef Torsten Flemming är positiv till Finlandsrekryteringen.

Foto: Henrik Radhe

Skola (GA)2018-06-08 05:00

I Finland blir lärare godkända även för den svenska skolan när de får sin legitimation, uppger Gun Thomsson, rektor för Solklintsskolan i Slite.

– Två finska lärare har tackat ja till lärartjänst i svenska och engelska och börjar den 13 augusti. De ska bara bli validerade av Skolverket för att få en svensk lärarlegitimation, säger hon.

Ulla Ora - Nikulainen har varit lärare i Finland i över trettio år, och under torsdagen besökte hon Solklintsskolan.

– Jag ska arbeta i Slite och bo i Visby, det går ju bra att busspendla.

Hon har besökt Gotland flera gånger tidigare med familjen.

Nu är barnen vuxna och egentligen har hon just gått i pension vid 61 års ålder.

– Jag har alltid drömt om att arbeta utomlands en tid som min man gjorde när barnen var små. Ibland följde vi med, men när barnen gick i skolan stannade jag hemma. Kanske är det min tur nu.

Vad är det som gör att du fortsätter arbeta?

– Jag är nyfiken på hur systemet fungerar här, och så tycker jag ju om att arbeta med barnen, säger hon.

Tillsammans med Malmö och Helsingborg var Region Gotland på rekryteringsträffen i Åbo, som fick Ulla Ora-Nikulainen att välja äventyret.

– Det känns jättekul, flera har lämnat intresseanmälan. Vi har brist och i Finland har man ett överskott på lärare, säger grundskolechefen Torsten Flemming.

Lärarbehörighet behövs när betyg ska sättas, men brist på duktig personal tycker inte han att de kommunala skolorna har.

– Vi har många lämpliga personer i skolan, som dock saknar lärarlegitimation.

Obehöriga lärare kan inte tillsvidareanställas utan har en tillfällig anställning per läsår. De kan gå KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning, för att få legitimation.

– Det gäller att hitta vägar in för personer som har ämnesbehörighet och vill växla om i arbetslivet till läraryrket, säger regionens HR-konsult Carl-Magnus Jonsson.

För behöriga lärare finns Lärarlyftet, där man läser in behörighet i fler ämnen.

Regionen annonserar i dagspressen på fastlandet samt deltar i lärarmässor.

– Vi kan förstås inte konkurrera med löneläget i Stockholm, men vi ligger i paritet med riket. Gotland har andra värden, som livsstilen det går att ha här, säger han.

Vakanta lärartjänster

Till läsåret 18/19 är 39 tjänster utlysta. Ämneslärare på Solbergaskolan, Södervärnsskolan, Solklintsskolan, Högbyskolan, Klinte skola, Wisbygymnasiet. Lärare åk 1 - 6 på Öja skola, Tjelvarskolan, Norrbacka skolområde, Vänge skola, Terra Novaskolan, S:t Hansskolan, Dalhem skola, Klinte/Sanda skolområde.

Elevassistent/fritidspedagoger på Lyckåkerskolan, Gråboskolan och Särskolan. Förskollärare till Roma och Gråbo skolområde, förskolan Visborgsstaden. Modersmålslärare i arabiska.

Källa: Region Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!