Här anpassas klassrummen för alla

På Södervärnskolan, med cirka 400 elever, renoveras klassrummen för att underlätta koncentrationen för barnen. Och under läsåret ska personalen utbildas.

Lugn. Elever behöver ett klassrum som ger ett lugnt intryck och låg ljudnivå. I det nyrenoverade studierummet finns det skärmar och olika typer av arbetsbord för att öka koncentrationen.

Lugn. Elever behöver ett klassrum som ger ett lugnt intryck och låg ljudnivå. I det nyrenoverade studierummet finns det skärmar och olika typer av arbetsbord för att öka koncentrationen.

Foto: Dennis Pettersson

Skola (GA)2017-08-31 05:00

Under hösten och våren deltar personal från Södervärnskolan i en utbildning som hålls av Socialpedagogiska myndigheten, som arbetar just med elever som har olika funktionsnedsättningar.

– Det kommer att handla om just de här sakerna och eleverna, säger Marcus Larsson, rektor.

Han kan hålla med om att skolsituationen på vissa sätt blivit mer pressad och läroplanen har förändrats.

– Det blir mer stoff som ska in i undervisningen, fyller Cecilia Tofftén, biträdande rektor, i.

Elever med särskilda behov har rätt att få sin undervisning anpassad och ansvaret hamnar i slutändan på Marcus Larsson som skolledare.

– Lärarna känner sig pressade över att det är mer som ska in. Då gäller det att vi också stöttar lärarna så att de vågar individanpassa undervisningen, säger han.

Att anpassa undervisningen individuellt är just precis vad det låter som, olika lösningar för olika personer och skiljer sig alltså åt.

– Men det kan exempelvis vara att man skalar bort uppgifter i perioder eller att eleverna kan få olika sätt att redovisa inför klassen, förklarar Cecilia Tofftén.

Både Marcus Larsson och Cecilia Tofftén poängterar att det inte bara är skolsituationen som kan vara svår att hantera för ungdomarna.

– Man måste titta på hela samhället, som har blivit mer komplext, säger hon.

Marcus Larsson har ingen statistik som bekräftar det, men han tycker sig se att antalet elever som är i behov av särskilt stöd har ökat. Samtidigt så ökar den psykiska ohälsan hos unga i samhället.

– Ibland låter det som att det är i skolan som man ska lösa alla problem, men det handlar också om att ungdomarna hela tiden ska vara tillgängliga på sociala medier, säger han.

För barn som fått kämpa extra mycket med undervisningen i de lägre årskurserna kan smällen i högstadiet bli hård.

– Det här är slutskedet av grundskolan. Då kan det vara så att elever har gått på en överkapacitet i flera år och då kan de faktiskt hamna i en utbrändhet, säger Cecilia Tofftén.

Läs mer: Därför får gotländska barn mer antidepressiva mediciner

Även om det är ytterst sällan som konsekvenserna är så allvarliga är det viktigt att göra insatser tidigt, enligt Cecilia Tofftén

– Eleven kan känna sig misslyckad för att den inte är inom normen. Det kan jag se är jättejobbigt, säger hon.

Både hon och Marcus Larsson tycker att Södervärnskolan har kommit en bra bit i sitt arbete med att anpassa skolan och undervisningen för barn med neuropsykiatriska diagnoser, men tillägger samtidigt att det finns mycket kvar att göra.

– När man jobbar med människor så kan man alltid bli bättre, säger Cecilia Tofftén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!