Hårt slag mot Karlavagnens förskola

Från och med i höst får sexåringar skolplikt, när förskoleklassen blir obligatorisk. På Karlavagnen innebär beslutet att var fjärde barn försvinner. ”Det är ett stort och dramatiskt beslut för oss”, säger Thomas Lundström, förskolechef.

Kritisk. Jonna Bengtsson som är Waldorfförskollärare anser att riksdagsbeslutet om att göra förskoleklassen obligatorisk är helt fel väg att gå. Förskolan Karlavagnen förlorar en stor del barn som nu måste börja i skolan.

Kritisk. Jonna Bengtsson som är Waldorfförskollärare anser att riksdagsbeslutet om att göra förskoleklassen obligatorisk är helt fel väg att gå. Förskolan Karlavagnen förlorar en stor del barn som nu måste börja i skolan.

Foto: Eleonor Svensson

Skola (GA)2017-12-04 06:45

Förskoleklass är frivilligt, men från och med nästa läsår blir det obligatoriskt, det beslutade riksdagen för bara två veckor sedan. De allra flesta barn går redan i förskoleklass och där blir skillnaden att sexåringarna får skolplikt. Men på Waldorfförskolorna Karlavagnen och Riddarsporren, i Visby, går sexåringarna kvar på förskolan tills det är dags för årskurs ett.

Riksdagsbeslutet kommer att få stora konsekvenser, enligt Thomas Lundström. Av ett 50-tal barn kommer nästan en fjärdedel att försvinna.

– Det påverkar inte bara barn och föräldrar utan även rent krasst ekonomiskt, eftersom det här är barn som vi räknade med skulle stå där i höst, säger han.

Förskolan har nu en termin på sig att anpassa verksamheten, vilket Thomas Lundström anser är alldeles för kort tid.

– Vi blev chockade över tidsaspekten. Det är sorgligt, för vi måste ju få en chans att göra det här bra, säger han.

Han tror inte att förskolan kommer att hinna få så många barn att det fyller höstens förlust. Då finns en stor risk att antalet tjänster måste minskas.

– Det är ett stort och dramatiskt beslut för oss. Vi får hantera det och det är klart att vi kommer att komma igenom det också, men vi har en tuff tid framför oss, säger han.

På Karlavagnen är både personal och föräldrar starkt kritiska till att förskoleklassen blir obligatorisk.

Waldorfförskolläraren Jonna Bengtsson beskriver det som en hjärtefråga. Sexårsåldern är en speciell tid med många utmaningar, förklarar hon. Barnen blir ofta medvetna på ett helt annat sätt och då dyker de stora livsfrågorna, och kanske ensamheten, upp. Det tappas tänder, kroppsrörelserna kan bli fumliga och snabba känslosvängar hör till vardagen.

– Det är som en liten pubertet egentligen, säger hon.

Förskoleklassen är en del av grundskolan och ska förbereda barnen för att börja årskurs ett när de är sju. Och det är inte förrän då som man är redo för en skolmiljö, anser Jonna Bengtsson.

– Då är hjärnan mogen att ta emot information på ett helt annat sätt, säger hon.

Karlavagnen har ansökt om att få starta förskoleklass, men fick avslag från Skolinspektionen.

– De vill ha större enheter, inte flera små. De har sagt nej på grunder som vi inte håller med om, säger Thomas Lundström.

En av orsakerna till att Skolinspektionen avslog ansökan var att förskoleklassens verksamhet ska angränsa till en skola. Trots att Karlavagnen hade ett nära samarbete med Orionskolan, som är en grundskola, så gick det inte eftersom den ligger i en annan del av stan. Orionskolan har däremot fått tillstånd till en förskoleklass som föräldrarna kan välja.

– Vi kommer på alla sätt hjälpas åt för att pedagogiskt hitta ett sätt som vi kan känna oss bekväma med utifrån Waldorf-pedagogiken. Men oavsett hur man gör det så kan man aldrig komma ifrån att barnen går från en förskolemiljö till en skolmiljö. Det är det som vi vänder oss emot, säger Thomas Lundström.

En annan aspekt av att skolplikten utökas blir att sexåringar inte kan vara hemma på deltid. Jonna Bengtsson ser att många föräldrar vill ha den möjligheten.

– Om jag säger så här: På en fredag är det tre av tretton sexåringar här, säger hon och fortsätter:

– I vårt samhälle handlar det så mycket om att lära, men inte på barnens vis. Barn lär sig ändå – hela tiden.

På Region Gotlands förskolor finns det en organisation som är redo för det nya regelverket, enligt förskolechef Susan Meuller.

Förskoleklass

Av 627 barn, födda 2011 på Gotland, går 602 i förskoleklass, antingen på någon av regionens skolor eller på någon av de fristående skolorna.

Det är alltså totalt 25 barn som inte går i förskoleklass, enligt uppgifter från arbetslivs- och utbildningsförvaltningen.

Förskoleklassen är en ettårig skolform som i dag är frivillig.

Efter riksdagsbeslutet utökas skolplikten, så att även förskoleklassens barn omfattas. Skolplikten blir därmed tioårig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!