Våld och kränkningar upprepas i lågstadieklass

En lång rad anmälningar om hot och våld i en andraklass på Gotland har kommit in till polisen, regionen och Skolinspektionen. Nu väljer flera föräldrar att flytta sina barn från skolan.

Skola. Föräldrar vittnar om att deras barn är utsatta och rädda, trots att skolledningen säger sig har tagit krafttag. Enligt rektorn har situationen förbättras med deras handlingsplan, men att det ännu inte finns en stabil studiero.

Skola. Föräldrar vittnar om att deras barn är utsatta och rädda, trots att skolledningen säger sig har tagit krafttag. Enligt rektorn har situationen förbättras med deras handlingsplan, men att det ännu inte finns en stabil studiero.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Skola (GA)2016-05-16 05:55

Redan i mars skrev GA om en allvarlig incident i klassen där en elev misshandlats av klasskamrater.

– Barnen kom tillbaka från skolan helt skräckslagna och ville inte gå tillbaka. Jag ville inte släppa iväg min son när det hade blivit livsfarligt, berättar en av mammorna.

Då sade skolledningen att det var en enskild händelse och att skolan har nolltolerans. Men anmälningarna fortsätter att komma in. Föräldrar beskriver situationen som ohållbar och berättar om stryptag på elever, händer som stoppas ner i tjejers byxor, klasskamrater som sparkas till marken och slag mot lärare.

Efter den anmälda misshandeln höll några av föräldrarna sina barn hemma, vissa av dem följde därefter med till skolan, för att både de och barnen skulle känna sig trygga.

– Men lärarna vill inte ha oss där, utan de blir obekväma, säger mamman som GA har pratat med.

Skolan satte in åtgärder för att separera vissa elever från resten av klassen, men de har successivt slussats in igen. Enligt några föräldrar har situationen återigen blivit våldsam och de kräver att klassen ska splittras.

– Det låter jättehemskt, men det har eskalerat så mycket att jag är säker på att det inte går att reparera den här klassen, säger mamman.

Enligt henne kunde problem med kränkningar, hot och våld skönjas redan i förskoleklass. När eleverna därefter skulle börja i första klass, bad läraren tidigt på höstterminen att få hjälp av en assistent, men hjälpen kom först långt senare. I andra klass förvärrades situationen. Föräldrar fick höra beskrivningar om att deras barn hade utsatts för kränkningar, hot och våld av sina klasskamrater. När de pratade med sina barn fick de samtidigt höra att allt var som vanligt, som det har varit under hela deras skolgång.

– Vad är vanligt? Att de blir påhoppade, slagna och får fula ord skrikna efter sig. Det har blivit vardag, säger mamman.

En elev bytte till en annan skola förra veckan och fler föräldrar vill förflytta sina barn till höstterminen.

– Jag har tyvärr tappat hoppet, därför har jag tagit beslutet att byta skola, säger mamman, som planerar att byta skola efter sommarlovet.

En annan av föräldrarna uppger till GA att deras barn har blivit utsatt för våld i skolan, med strypgrepp runt halsen och huvudet dunkat i golvet. Även de väljer att byta skola för sitt barn, om inga drastiska åtgärder sätts in.

LÄS MER: Rektorn och grundskolechefen: "Det är brist på tillit"

Anmälningar och klagomål 2016

Januari:Klagomål skickas till regionen angående mobbing, kränkningar, skällsord och våld i klassrummet.

Februari: Biträdande rektor gör en anmälan om kränkande behandling till regionen angående en pojke som ska ha tafsat på en flicka.

Februari: Föräldrar mejlar dåvarande grundskolechefen Mats Hanell och meddelar att de håller barnen hemma i rädsla för deras säkerhet.

Mars: Biträdande rektor gör fem anmälningar om kränkande behandling till regionen. I anmälningarna står att barn har sparkats ner i klassrummet och på skolgården. En incident anmäls till polisen.

April: En anmälan skickas in till Skolinspektionen från en förälder, som beskriver en fortsatt ohållbar situation, med kränkningar och misshandel i klassrummet. Ärendet stängs eftersom det inte berör ett enskilt fall.

Maj: En ytterligare förälder skickar in anmälan till Skolinspektionen och beskriver att situationen fortfarande är våldsam och att flera barn kommer att byta skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om