Regeringen har i år gjort en stor satsning på statliga bidrag till läxhjälp för skolungdomar. De har hittills beviljat 281 miljoner kronor, en rejäl ökning från förra året då endast 23 miljoner kronor delades ut. SVT har granskat vilka skolor och kommuner som nyttjat stödet för läxhjälp och där framgår att pengarna fördelas ojämnt. 3 av 4 elever i riket blir utan stödet eftersom många kommuner struntar i att söka pengarna. Eftersom så få sökt pengar förlängs nu ansökningstiden till 31 augusti.
På Gotland är det än så länge bara Guteskolan som sökt stöd till läxhjälp och fått 50 000 kronor beviljat. Luis Barnes, rektor för Gutegymnasiet och högstadiet på Guteskolan, berättar att alla elever i årskurs 6 till och med årskurs 9 kommer att ha tillgång till läxhjälpen.
– Vi har erbjudit läxhjälp sedan 2007 men då utan att få bidrag för det. Det finns möjlighet till läxhjälp fyra timmar i veckan med en lärare på plats och vi har en grupp elever som kommer och gör sina läxor varje vecka. I övrigt varierar det hur många som deltar, det beror på om det närmar sig ett prov, säger Luis Barnes.
Region Gotland har däremot inte sökt några pengar för de kommunala skolorna än. På ett möte med skolornas rektorer i fredags togs ärendet upp och Torsten Flemming, grundskolechef på Region Gotland, säger att flera skolor kommer att söka stödet.
– En svårighet med att erbjuda läxhjälp är att det anordnas utanför ordinarie skoltid och kan krocka med skolbussarna. Men flera skolor erbjuder redan läxhjälp och kommer att söka pengar, säger Torsten Flemming.