Varje höst åker Atheneskolans niondeklassare och deras lärare till Mallorca som en del av ett utbyte med en skola på medelhavsön. Eleverna kan välja om de vill flytta hem till en spansk ungdom och hens familj under halva vistelsen.
Nästföljande termin är det Mallorcaklassen som kommer till Gotland.
Trolle Nilsson och Emil Palmqvist ser fram emot att få besök av sina nyvunna vänner i vår.
– Men jag undrar vad spanjorerna ska tycka när de kommer hit, utbrister Emil Palmqvist, när klasskompisen Trolle Nilsson ser tillbaka på resan som bjöd på riktigt fint badväder.
– Det var det bästa med alltihop, att det var jättevarmt. Men de som bodde där tyckte att det var för kallt att bada. Så det var gott om plats på stranden, säger Trolle Nilsson.
Betalningen av resan sköter varje elev själv. De flesta jobbar ihop pengar, vissa säljer saker som korvar, strumpor och annat. Trolle Nilsson och Emil Palmqvist fnissar lite när de får bekänna färg. Ja, det är deras föräldrar som får kränga sakerna. Oftast på sina jobb.
Spanienresan är en höjdpunkt för de allra flesta, berättar läraren Åza Löfstedt, som också är en av fyra klassmentorer. Hon har följt med till Mallorca varje höst sedan starten för tolv år sedan.
– Det är en del nervositet innan resan. Många av eleverna är väldigt spända den dagen de ska träffa sin värdfamilj, vilket jag kan förstå, säger Åza Löfstedt.
För några år sedan införde skolan en möjlighet för de som inte vill bo i en familj.
– Man kan välja den korta resan, där man bara är med den halvan av tiden som vi bor tillsammans på hotell. Vi gjorde så när vi märkte att vissa elever inte ville följa med, säger Åza Löfqvist.
En klar majoritet väljer ändå den längre resan. Eleverna får utmana sig själva och chansen att öva på sina spanskakunskaper ökar.
På Atheneskolan läser alla elever spanska, från förskoleklass till nian.
– Väldigt många därnere, särskilt föräldrarna, pratar mycket lite engelska eller ingen alls. Men det går oftast bra ändå. De spanska eleverna använder ju utbytet för att förbättra sin engelska, så våra elever ska prata engelska också. På så sätt är det bra för två av språken som de läser här hemma, säger Åza Löfqvist.
I efterhand, när klassen pratar om resan, är det vardagsdelen som eleverna minns bäst och pratar om mest, berättar hon.
– Jag tror att det beror mycket på den djupa kontakten som de får med sina nya spanska kompisar. Och så är det kul att se vilka stora skillnader det är på vissa saker. Som frukosten. Oj, vad de pratar om den efteråt. Men värdfamiljerna känner som regel till våra svenska matvanor vid det här laget så de brukar stå beredda med limpsmörgås och pålägg, säger Åza Löfqvist.
Familjetiden varvades med gemensamma aktiviteter som shopping, guidade turer och utflykter. Stranddagen i Alcudia, en välkänd semesterort på norra delen av Mallorca, tycks ha varit den bästa.
– Det var så himla varmt! Jag hörde att det fortfarande är 25 grader därnere, säger Beatriz Benitez, när hon virvlar runt bland bänkraderna i sin jakt på fler färger i slutet av dagens bildlektion.
Bredvid sitter Felicia Thomsson och försöker få till sitt konstverk i lera.
De skrattar mycket när de ser tillbaka på resan och ”spanjorerna” – som de kallar eleverna de fick bo med i tre dagar.
Det var en upplevelse att flytta in hos en främmande familj.
– Vi blev jättenära jättesnabbt. Men vi borde egentligen ha bytt spanjor, min ville bara prata engelska, säger Beatriz Benitez och vänder sig mot kompisen.
Felicia Thomsson bytte från Lyckåkerskolan till Atheneskolan i femte klass och har inte kommit lika långt som de andra med sin spanska.
– Min spanjor kunde ingen engelska. Så vi kunde ju typ inte prata med varandra. Du pratar ju flytande spanska så min spanjor ville ju hellre ha dig, säger hon tillbaka innan tjejerna brister ut i ännu mera skratt.