Välkommet förslag om partibesök i skolorna

Skolan upplevs ha blivit alltför ­försiktig med att bjuda in politiska partier. Ett nytt lagförslag ska ­vända på trenden och minska ­osäkerheten.

HOPPFULL. Brittis Benzler (V) hoppas att skolorna ska våga bjuda in fler politiker, framöver.

HOPPFULL. Brittis Benzler (V) hoppas att skolorna ska våga bjuda in fler politiker, framöver.

Foto: Petra Jonsson

Skola (GT)2017-09-16 12:15

Skollagen har ansetts vara otydlig gällande rektorernas makt att säga ja eller nej till politiska partier som vill besöka skolan, som en del av elevernas utbildning.

Osäkerheten har lett till försiktighet från skolornas sida.

– Då har många rektorer inte bjudit några partier på grund av risken för att göra fel. Eleverna missar då möjligheter till viktig samhällsinformation, menar Luis Barnes, biträdande rektor på Wisbygymnasiet med ansvar för politikerbesök.

Brittis Benzler (V), regionråd och ordförande för barn- och utbildningsnämnden, har samma uppfattning:

– Min bild är att de nuvarande reglerna har lett till att antalet tillfällen där politiker medverkar i undervisningen har minskat, säger hon.

Enligt förslaget får en rektor välja att enbart bjuda in partierna som sitter i riksdagen, regionfullmäktige eller motsvarande, eller Europaparlamentet. Partier som inte ingår i den för sammanhanget aktuella församlingen kan inte ställa krav på att få delta.

Men förslaget går längre än så: ”Rektorn får även bjuda in politiska partier utifrån ett annat urval, om urvalet sker på en annan objektiv grund”, står det i regeringens handling.

Det demokratiska uppdraget betonas – men även att det rör sig om arbetsplatser, inte allmänna platser.

– Skolan har ett viktigt demokratiskt uppdrag så visst skall politiska partier kunna bjudas in, men arbetsmiljöansvar gäller för elever och medarbetare. Skolan skall vara en trygg arbetsplats, säger den gotländska grundskolechefen Torsten Flemming – som även han välkomnar förslaget:

– Rektorerna har varit lite tveksamma till om man gör rätt. Det blir bra med ett förtydligande.

Regeringen vill att bestämmelserna ska börja gälla redan till nästa termin. Om lagförslaget antas av riksdagen får Skolverket och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i uppdrag att ”tillhandahålla stöd­material till skolorna om hur bestämmelserna ska tillämpas”.

Brittis Benzler hoppas att förändringen kan leda till ett trendbrott gällande politiska partiers deltagande i skolundervisningen:

– Det bör ge skolan större utrymme att bestämma över vilka som bjuds in, och minska på den osäkerhet som funnits. Större utrymme att bestämma leder förhoppningsvis till att skolorna oftare bjuder in politiker för att medverka på olika sätt.

FÖRSLAGET

”Om politiska partier bjuds in får antalet begränsas till samtliga de partier som är representerade i antingen riksdagen, vald församling i en eller flera kommuner eller i Europaparlamentet. Rektorn får även bjuda in politiska partier utifrån ett annat urval, om urvalet sker på en annan objektiv grund. Om ett begränsat antal politiska partier har bjudits in till en skola behöver inte andra politiska partier som har anmält intresse för att medverka i utbildningen ges en sådan möjlighet. Rektorn får dock besluta att eleverna som ett led i utbildningen ska ges möjlighet att på lämpligt sätt ta del av information också från dessa andra politiska partier.”

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!