Ta en smygtitt på den nya Alléskolan

Gotlands första nybyggda kommunala skola på 35 år – snart slår Alléskolan upp dörrarna. Byggprojektledaren avslöjar nu vad som har varit den största utmaningen.

Alléskolan får elever till hösten

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Skola och utbildning2024-06-26 17:18

Nyheten i korthet

  • Gotlands första nybyggda kommunala skola på 35 år, Alléskolan, förbereder sig för att öppna i slutet av augusti med över 300 elever.
  • Den gamla Alléskolan var en gammal militäranläggning och revs hösten 2022 efter politiska strider. Skolan har nu omdesignats med hjälp av skolpersonalens egna önskemål.
  • Lokaler för slöjdämnena saknas och eleverna hänvisas till närliggande skolor. Lektioner i idrott kommer att ges i A7-hallen.

Tystnaden breder ut sig i de tomma klassrummen. I slutet av augusti kommer över 300 elever att fylla korridorerna med skratt och lek – men än är inte framtiden här. Några flyttkartonger står fortfarande staplade längs med väggarna och ute på gården pågår det frenetiska arbetet att få gräsmattan klar i tid. 

– Det är lite oordning just nu, men denna vecka och nästa läggs den sista handen. Insidan är till 99 procent klar, säger byggprojektledaren Anders Fagerberg.

Den nybyggda skolan är 4 000 kvadratmeter stor och tre våningar hög. På platsen stod tidigare den gamla Alléskolan, ett logement som byggdes av Försvarsmakten på 1940-talet. På 1990-talet omvandlades huset till en skolbyggnad, en provisorisk lösning som höll i sig i nästan 25 år. 

undefined
Skolans hjärta, i alla fall enligt rektor Per Wessman, är det nya biblioteket. Här är alla böcker redan prydligt uppradade.
undefined
Det största arbetet äger rum utanför skolan i dagsläget. Innanför dörrarna är det främst småpill som återstår.
undefined
4 000 kvadratmeter är den nya skolan.
undefined
Alléskolan blir den första kommunala skolan som byggs på 35 år.
undefined
Musiksalen har redan fått sina instrument. Det stora flyttlasset gick från paviljongerna på Södervärnsskolan, och dessförinnan kunde en stor utresning göras.
undefined
Trädetaljerna duggar tätt i den tre våningar höga skolan.
undefined
Snart kommer skolgården vara klar och de stängsel som omgärdar den tas ner.

Efter politiska strider revs den gamla byggnaden till slut under hösten 2022. Under de två senaste läsåren har lärare och elever i stället huserat i paviljonger vid Södervärnsskolan. För byggprojektledaren är färgen i nya Alléskolan smått symbolisk.

– Det gröna som finns inne i hela byggnaden är arkitektens val. Kanske är det rentav en blinkning till den gamla militärtiden, säger Anders Fagerberg. 

Skolans hjärta, i alla fall enligt rektor Per Wessman, är det nya biblioteket. Här är alla böcker redan prydligt uppradade och hyllorna har passande nog ett pågående fotbollstema.

– I Paviljongen hade vi endast ett hörn för böcker och i den gamla Alléskolan fanns ett kombinerat bibliotek och grupprum. Nu har vi äntligen ett bibliotek på riktigt och här kommer det att finnas personal varje morgon, säger Per Wessman.

All skolpersonal har varit involverade i utformandet av den nya Alléskolan. Tidigt i projektet hölls idéspånarmöten och i senare etapper har lärarna fått ge feedback på förslagen. Önskemålen har varit alltifrån högre bänkar till ett högtalarsystem som låter över skolgården. När eleverna slutade årets vårtermin fick lärarna omgående flytta in i de nya lokalerna. 

– Det blev många flyttlass, om man säger så. Den största utmaningen har varit att rensa bland alla grejer. Saker som inte har använts på ett decennium, men där man inte velat släppa taget eftersom man tänker att elfte året är då det händer, säger läraren Anders Olsson.

undefined
Förskoleklasserna har en egen korridor på den första våningen.
undefined
På morgonen kommer ett 40-tal barn i förskoleklass samlas gemensamt innan de delar på sig i första våningens olika rum.
undefined
Genomgående på skolan finns konstverk av Birthe Jørgensen och Disa Rytt. Detta är nyupptäckta arter man hittat utanför Maldiverna och är skapat av den förstnämnde av konstnärerna.
undefined
Eleverna i förskoleklass har redan fått sina skåp, även fast det för är till höstterminen de på riktigt kommer användas.
undefined
Rektor Per Wessman och byggprojektledaren Anders Fagerberg i ett klassrum på den nya skolan. Här har läraren redan varit och bestämt att borden ska stå på tvären.

För byggprojektledaren Anders Fagerberg har planerandet av skolan varit det svåraste momentet. 

– Det mest utmanande har varit detaljplanen och hur vi skulle få plats med en så stor byggnad. Lösningen blev att forma den nya skolan lite som en triangel. På så sätt har man fortfarande en bra utsikt över skolgården, säger Anders Fagerberg. 

Den nya Alléskolan saknar än så länge klassrum för slöjdämnena och kommer att hänvisa sina elever till närliggande skolor. Planer på en ny gympasal fanns inte heller med. Lektionerna i idrott kommer att ske i A7-hallen. 

– Vi fick inte någon beställning på dessa lokaler och därför byggdes de inte. Det fanns inte utrymme på platsen, men A7-hallen har fått ett lyft nu under våren, säger Anders Fagerberg. 

Att eleverna snabbt kommer att finna sig till rätta är läraren Anders Olsson övertygad om.

– Jag tror att eleverna kommer att känna glädje över att få komma till en skola där allt är nytt. Möblerna är till exempel inte fyndade eller begagnade, utan allt är anpassat för undervisningssyfte, säger Anders Olsson. 

Rektorn Per Wessman kan dra en lättnadens suck efter många års planerande. 

– Det jag är absolut gladast över är att verksamheten äntligen kan samlas under ett och samma tak. Vi blir en och samma skola för 310 barn, vilket är fantastiskt.

undefined
Den som gjort sig mest hemmastadd på den nya skolan är administratören Inga-Lena Kalmén. I hennes kontor har redan flertalet dokument och permar flyttats in. Snart hoppas hon kunna gå på semester.
undefined
Klassrummen är tillgängliga från två olika håll. Primärt handlar det om att det ska finnas två evakueringsvägar, men det innebär också att alla klassrum har tillgång till gemensamma grupprum.
undefined
Nya Alléskolan, Anders Olsson
undefined
"Det jag är absolut gladast över är att verksamheten äntligen kan samlas under ett och samma tak. Vi blir en och samma skola för 310 barn, vilket är fantastiskt", säger Rektor Per Wessman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!