Skolledningen har antagit ett strävansmål för att möjliggöra för alla elever som vill att få lära sig gutniska. Resan är kanske lång men vi har tagit ett par viktiga steg på vägen, berättar läraren och projektledaren Per Ehn.
Ett konkret resultat föreligger nu i en gutamålskalender för 2020, "Blómar auk ber" ("Blommor och bär"). Den visar en växtbild per månad och samtliga bilder är målade av Högbyskolans elever i åldrarna 13 till 15 år.
I kalendern presenteras växternas namn på gutniska och även en förklaring till hur det namnet uppkommit. Det latinska och vanliga svenska namnet finns förstås också med. Bildverket ansluter till de klassiska naturstudierna och inspiration har kommit från välkända svenska vetenskapsmän som Carl von Linné och Olof Rudbeck.
Skolan har tidigare givit ut en lärobok med inspelningar, genomfört undervisning i gutamål i form av elevens val och försett hela skolan med skyltar på gutniska.
"Nu växlar vi upp arbetet", framhåller rektor Vicky Lindeborg, biträdande rektor Elisabet Wanneby och Per Ehn. Den 26 september antog skolan strävansmålet med schematid för de elever som vill studera gutniska. Det konkreta arbetet har börjat med det treåriga pilotprojektet Gutniska i skolan Högby F-9.
Det har två ben. I Språkverkstaden ska olika insatser testas för att stärka gutniskans och gutamålets ställning.
Med "Òre mal" ("Vårt språk") är syftet att ta fram ett underlag för att införa permanent schemabunden undervisning i gutniska.