Lärarbrist inför höstterminen på öns skolor

Lärarbristen inför höstterminen oroar både Region Gotland och öns rektorer. En av öns minsta skolor har ännu fem lediga tjänster inför höstterminen.

"Vi kommer att lösa rekryteringen av lärare på något sätt.", säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.

"Vi kommer att lösa rekryteringen av lärare på något sätt.", säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Foto: Malin Stenström

Skola och utbildning2022-08-03 07:02

När semestern står inför dörren för de flesta fortsätter Gotlands rektorer sitt arbete. Nu gäller det att fylla tomma lärarplatser inför höstterminen – en uppgift som inte är helt lätt att lösa. På Regionens hemsida är just nu hela 17 lediga lärartjänster utlysta, och svårast att rekrytera har rektorerna på skolor utanför tätbebyggda områden, säger Torsten Flemming, som är utbildningsdirektör på Region Gotland. 

– Jag pratade just med en stressad rektor på en liten skola som fortfarande har fem utlysta tjänster inför höstterminen bara på sin lilla skola, säger han.

Vicky Lindeborg är rektor med ansvar för samtliga skolor på Sudret. Hon har lagt massor med tid på rekrytering under våren men har fortfarande en tjänst kvar att fylla inför skolstarten.

– Jag har haft mängder med intervjuer, startat om annonser och trott att jag har varit snabb men många gånger har lärarna redan fått ett annat jobb innan ansökningstiden ens gått ut, säger Vicky Lindeborg.

Att det är svårt att rekrytera lärare är ingen ny utmaning för öns rektorer – och då ligger den riktigt stora utmaningen ändå framför dem. Av alla kommuner i landet är det Gotland som ska byta ut flest lärare, närmare bestämt 75 procent av lärarkåren, på grund av pensionsavgångar, till år 2035.

– Behöriga lärare till mellanstadiet, lärare i praktiska och estetiska ämnen samt fritidspedagoger är svårast att hitta. Det är också svårare att rekrytera till mellanstadiet än till gymnasiet, säger Torsten Flemming.

undefined
"Vi kommer att lösa rekryteringen av lärare på något sätt.", säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Vicky Lindeborg bekräftar utmaningen på lång sikt. Bara på Sudret kommer minst tio personer att sluta de närmaste fem åren på grund av pensioneringar.

– Jag har varit mycket orolig över situationen både nu och på längre sikt, men har bestämt mig för att inte vara det eftersom man mår så dåligt av oro. Och jag tror att det kommer att ordna sig på något sätt. Har vi tagit oss igenom covid i två år och tvingat ställa om utan personal på plats så kan vi ta oss igenom det här också, säger Vicky Lindeborg. 

Istället gläder hon sig åt den utvärdering som lärarna på Högboskolan nyss lämnat in och som är positiv.

– De pratar om att vi har en lugn och trygg skola, en fin miljö runt skolan med ishall, simhall och skog och att vi är duktiga på att ta hand om de elever som har det lite tuffare. Personalen tycker också att skolan är lugn och trygg och så är de positiva till oss skolledare. Sånt värmer och det är ju sånt vi kan konkurrera med, säger Vicky Lindeborg.

undefined
"Jag har varit mycket orolig över situationen både nu och på längre sikt, men har bestämt mig för att inte vara det", säger Vicky Lindeborg, rektor med ansvar för samtliga skolor på Sudret.

Torsten Flemming är också försiktigt positiv och hoppas att pandemin ska ha gjort att fler har börjat snegla på säkra jobb inom den offentliga sektorn. Han försäkrar också att inga klassrum kommer att stå tomma vid skolstarten.

– Nej, vi kommer att lösa rekryteringen på något sätt. Vi har en väldigt ambitiös kompetensförsörjningsplan som innehåller massor av konkreta åtgärder. Ibland frågar vi personer som gått i pension att jobba några timmar i veckan eller halvtid, eller så får vi i värsta fall rekrytera personal utan legitimation, säger Torsten Flemming.

Mest oroas han just nu över rektorernas arbetsmiljö.

– Om man tvingas anställa outbildade lärare får man ta mycket ansvar för sina kollegor som inte har utbildning och det kan vara tufft. Men det kommer i alla fall inte vara tomt i katedrarna i höst, säger Torsten Flemming.

FAKTA/LÄRARE

Huvudregeln är att alla som undervisar i skolan ska vara legitimerade och behöriga i det ämne de undervisar i.

En lärare som inte har legitimation och behörighet får anställas för att undervisa i ett ämne under högst ett år i taget om det inte finns någon lärare inom huvudmannens organisation som uppfyller kraven på legitimation och ämnesbehörighet. Det betyder dock inte att man kan anställa obehöriga lärare på alla lediga tjänster bara för att de är kortare än ett år. 

Källa: riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!