Från och med september går det inte längre att se och jämföra statistik mellan skolor och kommuner på Skolverkets hemsida. Det går då inte längre att jämföra statistik över exempelvis betygsresultat, elevsammansättning och genomströmning. En dom från 2019 gör att informationen sekretessbelagts och ska ses som affärshemligheter.
– Allt annat än en lagändring är orimligt, säger Anna Anu Viik, lärare och ordförande i Språklärarnas riksförbund.
Skolverkets beslut att sekretessbelägga informationen baseras på en dom från 2019, som slår fast att friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter som inte ska lämnas ut. Skolverket fattade då beslutet att även strypa tillgången till uppgifter om kommunala skolor, eftersom de anser att huvudmän måste behandlas lika. Region Gotland är kritiska mot ändringen.
– Jag tycker att det är väldigt synd. Det blir svårt att följa upp resultaten och att veta om någon skola behöver extra stöd, sa Torsten Flemming, skoldirektör på Region Gotland, tidigare i veckan.
Många använder Skolverkets statistik som grund för att välja skola.
– Eftersom man nu får hemlighålla informationen så kommer föräldrar att fatta beslutet på andra grunder. Då blir det företagens reklam man utgår från, säger Anna Anu Wiik.
Hon har arbetat 25 år inom skolan i Sverige och är modersmålslärare i finska, hon kommer också ursprungligen från Finland. En jämförelse mellan det svenska och finska skolsystemet visar vad som ändrats i Sverige sedan 1990-talet.
– Finland apade efter Sverige en gång i tiden och det var det bästa som gjorts. Under många år var systemen lika och baserade på att det skulle vara lika för alla. Den idén har Finland bevarat. De reformer som gjorts i sverige sedan 1990-talet har inte gjorts i Finland, säger Anna Anu Wiik.
Hon beskriver sekretessbeläggningen av skolstatistiken som ännu ett steg från den ursprungliga idén om en likvärdig skola.
– Vi kan inte släppa likvärdigheten. De länder med mest likvärdig skola har också bäst resultat, säger Anna Anu Wiik.
Ett ytterligare problem med att Skolverket börjar hemlighålla informationen om skolor är att kommunerna får det svårt att dela ut pengar efter behov.
– Både Skolverket och utbildningsministern säger att de vill se en lagändring. Jag hoppas att vi får se en ändring, säger Anna Anu Viik, som också vann det prestigefyllda Lärarpriset 2012.