Hälften av alla barn berättar inte hemma vad de gör på nätet. Sofia Mirjamsdotter, föreläsare om sociala medier, menar att många tonårsföräldrar lever i oro. Men att förbjuda appar och mobiler via skolan tycker hon är fel väg att gå.
– Mobbning försvinner inte för att man förbjuder en app. Det är som att förbjuda tiggeri, det tar inte bort fattigdom. Motarbeta mobbning – inte internet, säger hon.
Sofia Mirjamsdotters råd till föräldrar är att fråga sina barn vad de gör på nätet och i de appar som används.
– Säg inte att de inte får ha appen, ladda ner den själv och kolla istället. Barn som möts med förbud använder de här sakerna ändå. Råkar de då illa ut kan de känna skuld och vågar inte anförtro sig, varnar hon.
Efter larmrapporter i media den senaste tiden om elever som mår dåligt av mobbning via mobiler menar Mats Hanell, grundskolechef på Region Gotland, att skolans arbete kring värdegrundsfrågor nu är viktigt:
– Så att man inte förfaller till att använda appar bakom plastskydd i mobilen. Det man säger på nätet ska man kunna säga till någon i verkligheten också, säger han.
På fredag träffar Mats Hanell öns alla rektorer. Då är mobiltelefoner ett av ämnena som ska tas upp. Enligt skollagen är frågan om tillåtande av mobiler eller inte en ordningsfråga, som är upp till varje rektor att besluta om. Men, enligt Mats Hanell, kan en central riktlinje från förvaltningen bli aktuell.
– Det ska inte vara något flipprande på mobilen under lektioner, säger han.
På bland annat Högbyskolan har ett förbud införts. Där samlas mobiler, som ändå tas med till lektion, in av läraren i en korg.