Gotländska lärare bland de äldsta i landet

En tredjedel av Region Gotlands lärare är 55 år eller äldre. Vilket är bland den högsta andelen i landet. De stora pensionsavgångarna kan förvärra lärarbristen.

Lärarförbundet. Gunnel Ahlgren, ordförande, anser att det krävs högre löner för att locka lärare till Gotland i lärarbristens Sverige.

Lärarförbundet. Gunnel Ahlgren, ordförande, anser att det krävs högre löner för att locka lärare till Gotland i lärarbristens Sverige.

Foto: Eleonor Svensson

Skolan (GA)2017-10-09 10:00

En sammanställning som Lärarförbundet har gjort visar att 31 procent av de gotländska lärarna är 55 år eller äldre. I hela landet kommer det att saknas 70 000 lärare år 2019, enligt Skolverket.

– Vi har absolut stora pensionsavgångar att vänta. På gymnasiet till exempel har vi en stor andel som går inom tio år. Så det är en utmaning, säger Carl-Magnus Jonsson, HR-konsult på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

Detta kommer samtidigt som det redan finns en brist på lärare.

– Vi vet att lärosätena inte levererar tillräckligt med lärare till Sveriges arbetsmarknad. Vi måste ändå, oavsett hur det ser ut med pensionsavgångar, jobba aktivt med att både rekrytera och behålla och vidareutbilda de lärare som vi har. Vi måste ha en strategi här och nu, säger Eva Edin, HR-chef på förvaltningen.

En av de saker som regionen gör för att försöka locka nya lärare är att samarbeta med lärarutbildningen på Campus Gotland. Samt delta i mässor och aktiviteter för lärarstudenter på fastlandet. Något som verkligen behövs, enligt Gunnel Ahlgren, ordförande för Lärarförbundet på Gotland. De gotländska studenterna är inte nog.

– De kommer inte att räcka, tror hon.

Lönen är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att locka nya lärare, enligt henne. Annars riskerar de att försvinna iväg till Stockholmsregionen där lönerna är högre. Enligt Vårdförbundet var medellönen, på Gotland, 32 700 kronor för en årskurs 1-7-lärare under 2016.

– Vi ser att vi halkar efter på medellönen på Gotland när vi jämför med resten av landet. Arbetsgivaren säger att det är precis tvärtom, men jag vet inte vilka siffror de räknar på, säger Gunnel Ahlgren och fortsätter.

– Regionen säger att de ska skjuta till pengar nästa år, så vi får väl se vad det blir.

Den lärarkategori där åldern är högst är speciallärare och specialpedagoger. För att bli behörig krävs det en vidareutbildning, efter lärarexamen. Något som regionen också arbetar aktivt med.

– De är definierade som en bristkategori så där finns det satsningar och särskilda vidareutbildningar. Vi jobbar med det, säger Eva Edin.

Lärarlyftet är en statlig satsning som gör att lärare kan vidareutbilda sig och få 80 procent av lönen, för ämnesbehörigheter där det är brist skjuter regionen till en del, så att de lärarna får 85 procent av lönen.

Vidareutbildningar är något som facket ser positivt på, men det borde också synas i lönekuvertet.

– Det syns inte mycket skulle jag säga. När de är klara får de strida för varje hundralapp, säger hon.

Gunnel Ahlgren tror inte att lärare och lärarstudenter på Gotland kommer att räcka till för att möta framtidens behov, utan det krävs rekryteringar från fastlandet.

– Det är en sån konkurrens i Sverige om lärare, så det ska till stor övertygelse för att flytta till Gotland, säger Gunnel Ahlgren.

Äldre lärare

Andelen lärare som är 55 år eller äldre är 31 procent på Gotland. De enda län som har en högre andel är Jämtland och Norrbotten.

Bland gotländska gymnasielärare är andelen 55 år och äldre 37 procent och bland speciallärare och -pedagoger är den 74 procent.

Källa: Lärarförbundet och Lärarnas riksförbunds medlemmar inom kommunal sektor. Siffrorna är från november 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!