Innan skolstart gjordes ett nytt intag på Wisbygymnasiet, så att elever blev antagna trots att klasser redan var fulla. En del klasser som egentligen skulle ha 30 elever har fått 33 eller i vissa fall 34 elever. Detta skriver en lärare, som vill vara anonym, på Wisbygymnasiet i en insändare i dagens GA. Läraren jämför det med ”att bygga en båt för maximalt 100 passagerare och sedan ta ombord 110 och bara hoppas på det bästa”.
– En del får så många elever att ta hand om att de drunknar i arbete. Det brukar inte se ut så här, tidigare har det handlat om enstaka fall som man har utökat klassen med en person, säger läraren.
När storleken på klasserna ökar och inga extra resurser tillförs blir följden att en redan ansträngd arbetsmiljö för lärare och elever försämras ytterligare, menar läraren.
– Det är stor skillnad för mig som lärare att stå med 33 elever istället för 30 i ett klassrum. Känslan vi får är att det primära är att skolan inte får kosta för mycket pengar.
Lärarförbundet är kritiskt till överintaget av elever.
– Om det är en lektion på 60 minuter med 30 elever får varje elev två minuter. Det förstår varje människa att det är helt orimligt. Det är klart att det påverkar arbetsbelastningen och stressen hos lärare att känna att man ska räcka till, säger Linda Rung på Lärarförbundet.
För att få en bättre miljö för lärare och elever anser fackförbundet att det bästa vore att dela upp klasserna.
– Men för att dela klasserna behövs behöriga lärare. Annars borde man sätta stopp för fler elever i klasserna, säger Linda Rung.
GA har tidigare rapporterat att det vid skolstarten saknats elevplatser på Wisbygymnasiet. Vid skolstarten saknade fortfarande 15 sökanden antagningsbesked. Politikerna lovade dock att alla kommer att få plats, men det gör också att vissa klasser får utökas med någon eller några elever.
– Vi blev tvungna att prioritera att alla elever får en plats på gymnasiet. Jag förstår att det är en utmaning och vi har varit tydliga med skolledningen och förvaltningen att vi måste skjuta till de resurser som behövs för att lärare ska klara av att bedriva en bra verksamhet med större klasser, säger Saga Carlgren (V), ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Hon säger att problemen inom skolan har att göra med de tuffa besparingar regionen gjort.
– De borgerliga har kritiserat oss för att inte alla får plats men de vill spara mycket mer på skolan. Vi vill inte spara mer, säger Saga Carlgren.