Under flera år har det varit få sökande till naturvetenskapsprogrammet på Wisbygymnasiet.
Men inte så få som i år. Till hösten finns bara 30 sökande till de 60 platserna. Om inte fler elever ändrar sina val under omvalsperioden befarar Hanna Sällström Jonasson att politikerna i nämnden väljer att dra in antalet platser och bara göra en klass.
– Det är tråkigt så klart. Vi har ett väldigt bra program med bra pedagoger. Här är eleverna nöjda och trivs, säger hon.
Med naturvetenskapsprogrammet i botten kan eleverna bli allt från läkare, civilingenjörer till biomedicinska analytiker.
Att så få kan tänka sig inriktningen, menar Hanna Sällström Jonasson, riskerar att få konsekvenser för Gotlands framtid.
– Det finns farhågor för kompetensförsörjningen. Vi behöver bland annat läkare och tandläkare, säger hon.
Årskurs tre går snart ut och ersätts av färre antal ettor till hösten. Eleverna menar att programmet har oförskyllt rykte att vara jobbigt.
– Det är inte så pluggigt som många tror. Vi har laborationer och det är ett helt annat sätt att plugga på. Man måste inte älska matte för att gå natur, säger Klara Karlsson.
Hon får medhåll av Jonas Conneryd.
– Folk tror att vi bara sitter och pluggar matte, men vi gör väldigt mycket praktiskt, säger han.
Andreas Stokkeland befarar att skolan redan på mellanstadiet ger en bild av att matte är något som är svårt, istället för att vara roligt.
Det tror han kan vara en av orsakerna till så få sökande.
– Jag tror att man behöver fundera över hur man ska få elever att förstå att matte är kul, säger han.
I höstas startade en ny kurs i bioteknik. Här får eleverna möjlighet att använda avancerad utrustning.
– Många av framtidens jobb finns inom den sektorn. Lasarettet söker ständigt biomedicinska analytiker och det är en stor brist i hela landet, säger läraren Helena Åkesson.
Eleverna visar fluorescerande bakterier som de framställt av en modifierad gen från en havsmanet.
Snart väntar studiebesök för en del på lasarettets lab och ett gäng ska förhoppningsvis besöka Karolinska Institutets lab i Stockholm.
– Det känns roligt att de får komma ut och se att det som de gör här, är sådant som de gör utanför skolan också, säger Helena Åkesson.
När gymnasiet är över tänker många av eleverna plugga vidare. Klara Karlsson ska bli läkare och hon ångrar inte sitt gymnasieval.
– När jag sökte visste jag inte att jag skulle bli läkare, men jag hade valt natur igen! Jag älskar medicin och människokroppen är väldigt cool, säger hon.
Det låga intresset från niondeklassarna för att välja natur tycker Jonas Conneryd är tråkigt.
Inte minst med tanke på den brist som det kan medföra inom många välbetalda yrkesgrupper.
Själv vill han flytta till Stockholm för att bli civilingenjör.
– Vi behöver naturare, jobben finns inom naturvetenskapen, säger han.