För ett par år sedan lyckades Fårösundsskolan på kort tid ställa om sin verksamhet så att man kunde ta emot mer än 70 nyanlända elever. Då fanns det under en tid mer än 200 elever på skolan. Sedan asylboendena stängdes har elevantalet minskat och skolan har i dag bara 135 elever kvar.
När regionen nu lägger ned sina boenden för ensamkommande ungdomar i Fårösund försvinner ännu fler elever från skolan. Det bor fem högstadieelever på dessa boenden i Fårösund och om de flyttas till Visby har högstadiet inte ens 50 elever kvar.
LÄS MER: Haimaboenden i Fårösund stänger
– Det här gänget har präglat hela högstadiet på ett positivt sätt. För Fårösundsskolan, som är en liten skola, har de varit en jättestor del, säger Jan Wahlén som är tillförordnad rektor i Fårösund.
Två boenden i Fårösund läggs ned innan skolstarten i januari. Det tredje ska stängas senare under våren. Jan Wahlén hoppas att det dröjer:
– Jag hoppas att de här ungdomarna åtminstone får möjlighet att gå ut nian i Fårösund. De har ju bara ett halvår kvar.
Antalet ensamkommande har minskat och personalen på Fårösundsskolan förstår att regionen måste lägga ned boenden. Men de är kritiska mot att regionen inte behåller något av boendena i Fårösund. Skolan har fått positiv respons för sitt arbete med integration och engagemanget för de ensamkommande är stort i bygden.
– De borde bygga vidare på de orter där integrationen har fungerat. Vi har inte haft några brott här. De som bor här har känt sig välkomna för att vi har tagit hand om dem så bra, säger skolkuratorn Susanne Serck.
Socialförvaltningen motiverar beslutet med att många ungdomar som bor i Fårösund går i skolan och har fritidsintressen i Visby. Men Susanne Serck vet att det finns också exempel på motsatsen: Ungdomar som har valt att bo kvar och gå i skolan i Fårösund, trots att de har fyllt 18 år. Skolan, fotbollen, fritidsgården och människorna i Fårösund får dem att känna sig hemma.
– Vi pratar om killar som lever i en oerhört smärtsam process. Är det rimligt att rycka upp dem från det? Följer vi socialtjänstlagen och barnkonventionen då, frågar sig Susanne Serck och den övriga personalen på Fårösundsskolan.