Studenten – festen som kostar skjortan

Nu är studenternas lyckliga dag nära. En tid fylld av aktiviteter – som kostar pengar. ”Tusentals kronor för typ en kvart”, som eleven Charles Winberg uttrycker det.

Studentens lyckliga dag. En kostsam historia om man inte ser upp med utgifterna.

Studentens lyckliga dag. En kostsam historia om man inte ser upp med utgifterna.

Foto: Petra Jonsson

Skolavslutning (GT)2018-05-25 08:10

Den svenska skolan är kostnadsfri men avslutningen har blivit en dyr historia. Studentmössa, champagnefrukost, balkläder, studentmottagning, lastbilsflak, tackkort... listan kan göras hur lång som helst. Enligt en undersökning som branschorganisationen Svensk handel gjorde 2013 låg snittkostnaden för ett studentfirande på närmare 16 000 kronor per elev.

Jan Bertoft, generalsekreterare på den ideella organisationen Sveriges konsumenter, är bekymrad över utvecklingen och menar att det är olyckligt att det blivit en kommers av studenten.

– Det har blivit en uppskruvad spiral av det här. Man kan fråga sig om det är så sunt, eftersom många hamnar utanför av skälet att man inte har råd, säger han.

De tre klasskompisarna Charles Winberg, Johannes Wolter och Melissa Zacryander läser ekonomiprogrammet på Wisbygymnasiet och tar studenten om någon vecka. De vita mössorna är inköpta och alla tre har lagt en rejäl slant på den.

– Jag betalade 2 400 kronor för min, men då ingick champagneglas och en tröja, säger Charles Winberg.

Melissa köpte ett liknade paket för 1 600 kronor och billigast blev det för Johannes som endast valde mössa. 1 300 kronor kostade den.

– Visst, man kan säga att det är överhajpat, man betalar ju flera tusen kronor för att ha kul i typ en kvart, säger Charles Winberg.

– Några har hyrt jättedyra öppna bilar till kortegen. Firmorna höjer priserna den dagen, men det beror väl på stor efterfrågan, säger Melissa Zacryander.

När de snabbt räknar ihop vad de totalt kommer att betala för studenten blir svaren lite skiftande. Mest kommer Melissa att lägga. I hennes uträkning ingår bland annat balen och en studentmottagning i hemmet.

– Det kommer bli någonstans över 15 000 kronor tror jag. Det är mina föräldrar som betalar, säger hon.

Johannes har valt att skippa balen, köpa en lite billigare variant av mössa och han räknar med att slutnotan ska landa någonstans under 6 000 kronor.

Charles berättar att han jobbar extra på en snabbmatsrestaurang och kommer betala allt själv. Notan för kläder, mössa och pengarna till klasskassan landar på drygt 6 000 kronor, uppskattar han.

I deras uträkningar ingår de 1 400 kronor som alla i klassen samlat i en klasskassa för gemensamma kostnader som till exempel studentvagnen.

– Vi betalar mer än 30 000 kronor för den. Då ingår discjockey och feta högtalare. Alla vet att de med bäst ljud har roligast, skrattar Charles Winberg.

Men de har också pratat om att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar, så om någon inte kan betala till klasskassan så är det okej att inte vara med och bidra till den. Det har eleverna kommit överens om.

– Familjer som inte har så mycket pengar får nog press på sig, de vill väl att deras barn ska vara likadan som alla andra, säger Johannes Wolter.

Ingen eleverna GT talar med önskar sig några dyra presenter. Mest specifika önskemålet kommer från Melissa:

– Jag önskar mig en resa till min syster i Göteborg, det skulle vara väldigt fint att få, säger hon.

Just det att försöka skapa en personlig och varm variant när det gäller presenter är klokt, enligt Jan Bertoft.

– Köp en begagnad bok och skriv lite grann på insidan eller gör en personlig spellista. Man kan med fördel även ge bort en upplevelse, någon utflykt en söndag till exempel, med tid att umgås. Och så gör man ett fint kort där man skriver något roligt och personligt, föreslår han.

– Köp med tanke. Låna framför allt inte pengar för att finansiera studenten utan anpassa inköpen efter din plånbok, säger Jan Bertoft.

Ekonomiska bidrag att söka

Hos Region Gotland kan familjer med ekonomiska svårigheter söka bidrag inför studenten. Det man kan bli beviljad är en ordinär studentmössa och ett extra studiebidrag på 1 050 kronor. Det är inte specificerat vad det ska användas till. Hos föreningen Majblomman kan ensamstående föräldrar söka bidrag till studentmössa, kläder och skylt. Det finns även fonder att söka bidrag från. Se mer på www.sokastipendium.se/fonder-och-stiftelser.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om